lördag 4 maj 2024

inloggad som

Inget flyt för Radinn

|  ,
|  

Malmöbaserade Radinn, som tillverkar eldrivna surfbrädor, har hittills inte varit någon lysande affär för aktieägarna. En titt på bolagets senaste nyemissioner ger bilden av en svängig värdering.

Radinn har genom åren lockat en rad investerare. Ett exempel är Dan Olofssons Danir som listar företaget bland sina innehav. Hittills förefaller dock inte Radinn-aktien vara någon lysande affär.

I en intervju som EFN Ekonomikanalen publicerade i februari i fjol uppgavs att bolaget dittills tagit in 250 miljoner kronor och vd Mathias Bergman räknade med att man skulle behöva ta in lika mycket till.

Rapidus har genom Bolagsverket tagit reda på till vilka kurser de senaste nyemissionerna skett och därmed vilken värdering bolaget haft vid respektive tillfälle.

Hösten 2021 genomfördes en nyemission på totalt 24 miljoner kronor. Priset låg på lite mer än 6.000 kronor per aktie, vilket vid det tillfället värderade hela Radinn till cirka 310 miljoner kronor.

Ett år senare under hösten 2022 genomfördes en nyemission på totalt 40 miljoner kronor. Den riktades till Polyfenflis AB, ett dotterbolag inom Polynom Invest som är ett investeringsbolag som förvaltar privatpersoners pengar. Då var priset per aktie uppe i över 14.000 kronor. Det värderade därmed Radinn till omkring 740 miljoner kronor.

Den senaste nyemissionen gjordes bara några månader senare, vid årsskiftet 2022/2023, med företräde för befintliga ägare. Då fick Radinn in totalt 70 miljoner kronor, med ett pris per nyemitterad aktie på strax över 1.400 kronor, en tiondel av priset bara några månader tidigare. Det priset skulle värdera hela bolaget till omkring 144 miljoner kronor i januari i år.

Värderingsraset harmonierar inte med bolagets expansiva uttalanden. När Rapidus i september 2021 talade med bolagets vice vd Calle Håkansson sade han att bolaget för året gick mot en nettoomsättning mellan 120 och 140 miljoner kronor och spådde att man skulle visa svarta siffror ”nästa år”, det vill säga under 2022.

– Vi vill visa att vi är ett hälsosamt bolag som kan stå på egna ben och visa lönsamhet. Samtidigt är vi väldigt måna om att hålla i tillväxttakten på 3X om året, sade Calle Håkansson då.

Så blev inte riktigt utfallet. 2021 omsatte Radinn 89 miljoner kronor. Resultatet efter finansnetto var ett minus på 79 miljoner kronor, att jämföra förlusten på över 93 miljoner kronor för 2020.

Vid tidpunkten för den senaste nyemissionen sa Calle Håkansson till nyhetssajten Breakit att han räknade med att Radinn skulle vara lönsamt redan under det första halvåret 2022.

Bokslutet för 2022 är ännu inte tillgängligt.

Rapidus har varit i kontakt med Radinn som avböjer att kommentera med hänvisning till tyst period. Vi har även sökt Mats Lind, vd på Polynom, men inte fått svar.

Ola Nilsson

Malmöbaserade Radinn, som tillverkar eldrivna surfbrädor, har hittills inte varit någon lysande affär för aktieägarna.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.