fredag 26 april 2024

inloggad som

Skånska spelutvecklare i farozonen

|  ,
|  

Den krisdrabbade börsnoterade spelkoncernen Embracer ska spara 2,7 miljarder kronor, bland annat genom nedläggning av studior. Här finns flera skånska som kan ligga i farozonen.

Peter Lübeck, vd för spelklustret Game Habitat i Malmö uppger att det finns åtminstone fyra spelstudior i Skåne som är hel- eller delägda av Embracer.

– Det finns en uppenbar risk för att Embracers sparpaket drabbar de skånska spelföretagen, säger han.

Embracer kan liknas vid ett förlag som köper och äger de immateriella rättigheterna till dataspel. Koncernen har växt kraftigt på senare år och köpt en rad spelstudior över hela världen. Börsvärdet var på tisdagen 32 miljarder kronor, detta efter en nedgång i aktien på 70 procent det senaste året.

De fyra skånska spelföretagen som hel- eller delägs av Embracer är Tarsier, Coffee Stain, Tuxedo Labs och Infinite Mana Games.

Tarsier är helägt och har spelsuccén Little Nighmares i bagaget med 10 miljoner sålda exemplar. Bolaget uppges vara nära ett nytt spelsläpp, men vilket spel är ännu hemligt.

Coffee Stain har huvudkontor i Skövde, men har representation i Skåne. Bolaget fungerar ungefär som Embracer självt, det vill säga äger studior med separata namn och varumärken.

Tuxedo Labs köptes av Embracer under förra året medan Inifinite Mana Games har blivit finansierat av Embracer, dock är det oklart hur stort ägandet är.

Peter Lübeck säger att det är svårt att veta hur Embracers sparpaket på 2,7 miljarder kronor kommer att slå eftersom det inte kommit mer information. Han sticker dock inte under stol med att det kan slå hårt.

– Vi vet inte hur Embracer tänker gå tillväga. Det kan ju bli både osthyvel och rena nedläggningar. Men det skulle förvåna mig om detta inte alls påverkar de skånska Embracerbolagen, säger han.

En fingervisning är dock att de bolag som är nära ett spelsläpp ligger bättre till än de som är i ett tidigt skede och i vissa fall har flera år kvar till en release.

– Embracer har varit en attraktiv finansiär och ägare eftersom de inte har blandat sig i bolagens innehåll i spelen som de utvecklar. Deras hands off-strategi har gett studiorna stor kreativ frihet. Å andra sidan har alla gått och väntat på en konsekvens av deras ägande. Nu ser vi en sådan konsekvens, säger Peter Lübeck och fortsätter:

– Vi vet heller inte hur Embracer tänker kring svenska respektive utländska studior. Sverige är erkänt ett världsledande land när det gäller spelutveckling. Är det verkligen här de vill lägga ned? I andra vågskålen ligger att svenska spelutvecklare är dyrare än i många andra länder.

Gunnar Wrede

Den krisdrabbade spelkoncernen Embracer ska spara 2,7 miljarder kronor, bland annat genom nedläggningar. Flera skånska studior kan ligga i farozonen.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.