lördag 23 november 2024

inloggad som

Så hittade uppstartsbolaget sin nisch

Uppstartsbolaget Herosight har letat efter rätt tillämpning för sina AR-glasögon med förstärkt verklighet. I ett samarbete med Helsingborgsbolaget Ecophon, som gör ljudabsorbenter, har Herosight till slut hittat sin nisch.

Tidigare har Malmöbaserade Herosight letat kunder inom träning av akutsjukvård samt utbildning inom industri och säkerhet. Nu planerar bolaget i stället att stödja andra företags säljprocess genom att visualisera produkter tillsammans med komplicerade fysikaliska fenomen. AR-verktygen består av mjukvara och digitala glasögon som adderar information i form av bilder, siffror och text till verkligheten.

– Vi är precis klara med första fasen av vårt tvååriga samarbete med Ecophon där vi levererat ett skräddarsytt AR-verktyg som visualiserar ljud i rummet. Projektet har gett oss inspiration att fortsätta utveckla en mer generell plattform för AR, som ska göra det enklare för bolag med komplicerade budskap eller produkter att visa fördelarna för sina kunder, säger Daniel Kindstrand, vd för Herosight, och fortsätter:

– Nu arbetar vi med att ta fram en programmeringsfri plattform för att säljande personal i tillverkande industri själva ska kunna skapa AI-driven XR. Vi har just börjat resa 750 000 euro för att utveckla en första säljbar SaaS-produkt.

XR är ett samlingsbegrepp för teknikerna AR – förstärkt verklighet, VR – virtuell verklighet och MR som är en mix av båda.

Ecophon, ursprungligen en grupp inom svenska Gullfiber som köptes upp av franska miljardkoncernen Saint-Gobain på 80-talet, väntar på att konkurrens ska ge billigare AR-glasögon.

– Herosight har byggt en applikation till oss anpassad för Microsoft Hololens som potentiellt har ett stort användningsområde. Vi skulle kunna låta våra säljare ta med sig AR-glasögon som stöd i säljprocessen. Man kan visualisera ljudenergi – se hur partiklar rör sig – och man står inne i scenen. Pedagogiskt ger det en mycket starkare effekt. Men Microsoft är ensamma på marknaden och vi väntar på billigare alternativ än de Hololens 2-enheter vi har på Helsingborgskontoret för kunder som kommer hit, säger Pierre Chigot, ansvarig för explorativ design på Ecophon.

Ecophons huvudkontor ligger i Helsingborg. Bolaget har över tusen anställda globalt.

Elisabet Ottosson

Herosight har länge letat efter rätt tillämpning för sina AR-glasögon. Nu har uppstartsbolaget till slut hittat sin nisch.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.