torsdag 21 november 2024

inloggad som

Partnerskap pressar pillerpriser

Sverige ansluter sig till ett nordiskt inköpssamarbete där gemensamma inköp ska pressa priserna på läkemedel. Satsningen påverkar life science-företagen runt Öresund.

De nordiska upphandlingsorganisationerna skapade Nordiskt Läkemedelsforum 2015 på initiativ från Danmark. Bland annat Region Stockholm, Svenska regioners samarbete kring läkemedel, Swedish Association of Local Authorities and Regions (SALAR) ingår, liksom danska Amgros i Köpenhamn.

Den nya strategin är nu klar: Säker försörjning och många fler “innovativa upphandlingssamarbeten” står på agendan. Det är ett svar på stigande kostnader för allt dyrare läkemedel. Erfarenheterna från två nordiska upphandlingar har banat väg för strategin. Det är dock först nu som Sverige går med i konkreta upphandlingar.

Flemming Sonne, ordförande för Nordiskt Läkemedelsforum och vd för Amgros i Danmark, anser att köparna närmar sig varandra nu, men kan inte säga hur mycket priset kommer att pressas.

– På äldre produkter är prisfrågan inte stor eftersom det är hård konkurrens. När det gäller nya, dyrare läkemedel kan vi inte redan nu säga hur mycket vi kan spara. Men vi räknar med att köpa mer volym tillsammans och därmed få en större prissänkning, säger Flemming Sonne.

Han pekar även på att motståndet från läkemedelsindustrin är dämpat.

– Vi befinner oss på en konservativ marknad där alla kämpar för att bevara arbetstillfällen. Men de två upphandlingar som vi har genomfört har varit öppna, med mycket dialog.

I Sverige säger Karolina Antonov, analyschef på Lif – de forskande läkemedelsföretagen, att priseffekten ”återstår att se”.

– Av strategin framgår det att samarbetet inte bara fokuserar på priset utan länderna fokuserar även på säker försörjning och miljöfaktorer. Eftersom Sverige ännu inte deltagit i de gemensamma upphandlingarna har vi inte haft skäl att räkna på vilka effekter det kan få, säger Karolina Antonov och fortsätter:

– Lif har följt samarbetet nästan sedan start och ser fördelar med att länderna utvecklar arbetet. Vår ambition är en långsiktig dialog med Nordiskt Läkemedelsforum. Att lära av varandra är ofta en bra strategi. Det underlättar att många läkemedel har gemensamma läkemedelsförpackningar inom Norden, säger Karolina Antonov.

Keld Broksø

Sverige ansluter sig till ett nordiskt inköpssamarbete där gemensamma inköp ska pressa priserna på läkemedel. Satsningen påverkar life science-företagen runt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.

  • Nya pengar till Iconovo

    Iconovo i Lund, som utvecklar inhalatorer, backas upp av ledning och huvudägare när det är dags att fylla på kassan. En namnkunnig huvudägare som seglat upp garanterar hela rasket.

  • Genovis får skjuts av storbank

    Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

  • Tillväxt Helsingborg återvänder till rötterna

    Jeremie Poirier, superminglare och initiativtagare till jätteeventet the Drop, blir ny vd för Tillväxt Helsingborg. Rekryteringen markerar en nystart för stiftelsens ursprungsidé.

  • Active Biotech sätter stort hopp till utlicensiering

    Active Biotech i Lund planerar att resa 35 miljoner kronor i en företrädesemission. Trots att vd Helén Tuvesson säger sig ha varit transparent med kapitalbehovet störtdök aktien 25 procent på måndagen som svar på pressmeddelandet. 

  • Bonesupport – ”Vi är bara i början”

    Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.