torsdag 30 maj 2024

inloggad som

Gråt inte över dyra tomater

Krönika av Gunnar Wrede

Deppa inte när du ser att din bostadsränta flugit upp och äter ett överraskande stort hål i din plånbok. Deppa inte när matkassen plötsligt är 30 procent dyrare. Deppa inte över elräkningen. I själva verket är det ditt bidrag till den fria världen.

Du har kanske sett bilden nedan förr: Foten i kläm? Den bilden kommer för mig när jag i skrivande stund sitter hemma i soffan med en avdragen sena i knät, väntar på operation och har tusen saker i jobbet att hantera, bland annat att skriva en krönika.

Hasande fram på kryckor med högerbenet i en stel skena var jag dessutom plikttrogen, eller dum nog att fullfölja en sedan tidigare bokad scenintervju på Malmö börssällskaps middag i måndags kväll. Jag hade dragit av senan på torsdagen dessförinnan. Spenderat helgen i kval.

Jag intervjuade superentreprenören Gunilla von Platen i en timme om hennes livsresa från turkisk-syriansk flykting till stjärnstatus och rikedom. Hennes berättelse är också – foten i kläm? Jajamensan!

Från extremt nedtryckande omständigheter som flykting, arbetarklass och kvinna i en mansdominerad värld – från att ha varit föremål för tvångsgifte till alla de gliringar en kvinna kan få i näringslivet – har hon gång på gång rest sig och övervunnit sina omständigheter.

Dagen till ära hade hon dessutom brutit handen. Där satt vi på scen, med en arm i gips och ett ben i en skena. Situationen var så dråplig att intervjun så klart blev en succé.

På torsdag den 23 mars håller vi på Rapidus vår årliga fest då vi korar Årets Rapidusföretag. Jag hoppas att du anmält dig, nu är det fullbokat. Min medverkan är dock i skrivande stund oklar eftersom jag inte vet exakt när jag kommer att få mitt knä opererat.

Men jag försöker att inte deppa. Och jag vill skriva några enkla rader som uppmuntran till dig kring vad de flesta kan råka deppa över om det inte är något värre – vardagsekonomin.

Tänk så här när du ser att dina kostnader stiger betydligt snabbare än dina intäkter:

Grovt förenklat kan man säga att all fördyring – räntor, elpris, matpris – har sin orsak i Ukrainakriget. Om inte Putin hade invaderat Ukraina hade Ryssland fortsatt exportera gas till Europa, inga sanktioner hade införts, inga vapen hade skickats, priserna på energi och konstgödsel hade inte stigit och triggat en inflation som nu motas av centralbanker med höjda räntor.

Cyniskt och kortsiktigt kan man säga att det bästa för vår egen plånbok vore att låta Ryssland vinna kriget och få ett snabbt avslut på eländet, eller åtminstone att Natoländerna tvingar Ukraina till en fredsförhandling som innebär kompromisser. Börserna skulle flyga till väders, räntorna skulle sjunka, elpriset gå ned, tomaterna bli billigare.

Men nu gör vi inte det. I en enad västvärld hjälper vi Ukraina att vara kompromisslöst eftersom vi bedömer att detta är den fria demokratiska världens front mot mörker och diktatur.

Så tänk på det nästa gång du betalar elräkningen – detta är avgiften du betalar för försvaret av den fria världen.

Krönika av Gunnar Wrede Deppa inte när du ser att din bostadsränta flugit upp och äter ett överraskande stort hål […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Lyft för Joel Eklunds sportföretag

  USWE Sports som säljer sportryggsäckar gick över 100 Mkr i försäljning under det brutna räkenskapsåret. Även lönsamheten förbättras snabbt.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Industridesign vänder efter tuff vår

  Designföretaget Zenit i Malmö pustar ut efter en vår som vd Jonas Svennberg kallar för ”katastrof”. Nu väljer fem av firmans anställda att bli partner i bolaget.

 • Genombrott för Opticept

  Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
  – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.