onsdag 19 juni 2024

inloggad som

Gråt inte över dyra tomater

Krönika av Gunnar Wrede

Deppa inte när du ser att din bostadsränta flugit upp och äter ett överraskande stort hål i din plånbok. Deppa inte när matkassen plötsligt är 30 procent dyrare. Deppa inte över elräkningen. I själva verket är det ditt bidrag till den fria världen.

Du har kanske sett bilden nedan förr: Foten i kläm? Den bilden kommer för mig när jag i skrivande stund sitter hemma i soffan med en avdragen sena i knät, väntar på operation och har tusen saker i jobbet att hantera, bland annat att skriva en krönika.

Hasande fram på kryckor med högerbenet i en stel skena var jag dessutom plikttrogen, eller dum nog att fullfölja en sedan tidigare bokad scenintervju på Malmö börssällskaps middag i måndags kväll. Jag hade dragit av senan på torsdagen dessförinnan. Spenderat helgen i kval.

Jag intervjuade superentreprenören Gunilla von Platen i en timme om hennes livsresa från turkisk-syriansk flykting till stjärnstatus och rikedom. Hennes berättelse är också – foten i kläm? Jajamensan!

Från extremt nedtryckande omständigheter som flykting, arbetarklass och kvinna i en mansdominerad värld – från att ha varit föremål för tvångsgifte till alla de gliringar en kvinna kan få i näringslivet – har hon gång på gång rest sig och övervunnit sina omständigheter.

Dagen till ära hade hon dessutom brutit handen. Där satt vi på scen, med en arm i gips och ett ben i en skena. Situationen var så dråplig att intervjun så klart blev en succé.

På torsdag den 23 mars håller vi på Rapidus vår årliga fest då vi korar Årets Rapidusföretag. Jag hoppas att du anmält dig, nu är det fullbokat. Min medverkan är dock i skrivande stund oklar eftersom jag inte vet exakt när jag kommer att få mitt knä opererat.

Men jag försöker att inte deppa. Och jag vill skriva några enkla rader som uppmuntran till dig kring vad de flesta kan råka deppa över om det inte är något värre – vardagsekonomin.

Tänk så här när du ser att dina kostnader stiger betydligt snabbare än dina intäkter:

Grovt förenklat kan man säga att all fördyring – räntor, elpris, matpris – har sin orsak i Ukrainakriget. Om inte Putin hade invaderat Ukraina hade Ryssland fortsatt exportera gas till Europa, inga sanktioner hade införts, inga vapen hade skickats, priserna på energi och konstgödsel hade inte stigit och triggat en inflation som nu motas av centralbanker med höjda räntor.

Cyniskt och kortsiktigt kan man säga att det bästa för vår egen plånbok vore att låta Ryssland vinna kriget och få ett snabbt avslut på eländet, eller åtminstone att Natoländerna tvingar Ukraina till en fredsförhandling som innebär kompromisser. Börserna skulle flyga till väders, räntorna skulle sjunka, elpriset gå ned, tomaterna bli billigare.

Men nu gör vi inte det. I en enad västvärld hjälper vi Ukraina att vara kompromisslöst eftersom vi bedömer att detta är den fria demokratiska världens front mot mörker och diktatur.

Så tänk på det nästa gång du betalar elräkningen – detta är avgiften du betalar för försvaret av den fria världen.

Krönika av Gunnar Wrede Deppa inte när du ser att din bostadsränta flugit upp och äter ett överraskande stort hål […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Youcruit i konkurs

  Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

 • Magle på köparstråt

  Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

 • Tillfällig avkylning i het bransch

  HMS Network-grundarens ehandelsbolag JS Energi i Helsingborg kämpar med lönsamheten. Försäljning av värmepumpar på nätet gav växtvärk under chock-året för elpriser 2022.


 • Sälja eller sälja ut?

  Skånska etablerade företagare skrattar hela vägen till banken när de säljer sina företag. Kommer fler att säljas? Ja, det är högst sannolikt. Det är ju kul för aktieägarna, men tråkigt för regionen.

 • Hur svårt kan det vara med fredlig samlevnad?

  Idag, den 16 maj, är det Internationella dagen för fredlig samlevnad. Dagen är utsedd av FN. Efter Eurovision-veckan, som gett oss Malmöbor en påminnelse på nära håll om hur svårt det är med fredlig samlevnad, känns denna dag som en nyttig påminnelse.

 • Fetast plånbok vinner

  Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

 • Medtech-bolagen väljer bort Sverige

  Svensk medtech håller världsklass, men det är USA som först får ta del av vår innovation. Vi får nöja oss med gårdagens teknik. Jan Dahlqvist, riskkapitalist och programledare i podden Lejonkulan, gör en spaning.

 • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

  Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

 • Glad påsk!

  Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]

 • Damfotboll en svår affär

  Att damfotbollen har det tuffare ekonomiskt än herrarna är ingen hemlighet. Spelarförsäljningar och Europaspel ger inte i närheten av samma genomslag som på herrsidan.

 • Klubbarna kämpar för ekonomin i Superettan

  Superettan i fotboll ger betydligt lägre tv-intäkter än Allsvenskan. Så här löser de skånska klubbarna Helsingborgs IF, Trelleborgs FF och Landskrona BoIS utmaningen.

 • I år ska MFF fylla kassan

  Snart drar fotbollens högsta serier igång för året. Rapidus har tagit en titt på de ekonomiska förutsättningarna för skånska elitföreningarna. För MFF bör Europaspel ge mer pengar i år, även om det sportsliga resultatet blir likartat jämfört med tidigare år. Det säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.