fredag 11 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Gråt inte över dyra tomater

Krönika av Gunnar Wrede

Deppa inte när du ser att din bostadsränta flugit upp och äter ett överraskande stort hål i din plånbok. Deppa inte när matkassen plötsligt är 30 procent dyrare. Deppa inte över elräkningen. I själva verket är det ditt bidrag till den fria världen.

Du har kanske sett bilden nedan förr: Foten i kläm? Den bilden kommer för mig när jag i skrivande stund sitter hemma i soffan med en avdragen sena i knät, väntar på operation och har tusen saker i jobbet att hantera, bland annat att skriva en krönika.

Hasande fram på kryckor med högerbenet i en stel skena var jag dessutom plikttrogen, eller dum nog att fullfölja en sedan tidigare bokad scenintervju på Malmö börssällskaps middag i måndags kväll. Jag hade dragit av senan på torsdagen dessförinnan. Spenderat helgen i kval.

Jag intervjuade superentreprenören Gunilla von Platen i en timme om hennes livsresa från turkisk-syriansk flykting till stjärnstatus och rikedom. Hennes berättelse är också – foten i kläm? Jajamensan!

Från extremt nedtryckande omständigheter som flykting, arbetarklass och kvinna i en mansdominerad värld – från att ha varit föremål för tvångsgifte till alla de gliringar en kvinna kan få i näringslivet – har hon gång på gång rest sig och övervunnit sina omständigheter.

Dagen till ära hade hon dessutom brutit handen. Där satt vi på scen, med en arm i gips och ett ben i en skena. Situationen var så dråplig att intervjun så klart blev en succé.

På torsdag den 23 mars håller vi på Rapidus vår årliga fest då vi korar Årets Rapidusföretag. Jag hoppas att du anmält dig, nu är det fullbokat. Min medverkan är dock i skrivande stund oklar eftersom jag inte vet exakt när jag kommer att få mitt knä opererat.

Men jag försöker att inte deppa. Och jag vill skriva några enkla rader som uppmuntran till dig kring vad de flesta kan råka deppa över om det inte är något värre – vardagsekonomin.

Tänk så här när du ser att dina kostnader stiger betydligt snabbare än dina intäkter:

Grovt förenklat kan man säga att all fördyring – räntor, elpris, matpris – har sin orsak i Ukrainakriget. Om inte Putin hade invaderat Ukraina hade Ryssland fortsatt exportera gas till Europa, inga sanktioner hade införts, inga vapen hade skickats, priserna på energi och konstgödsel hade inte stigit och triggat en inflation som nu motas av centralbanker med höjda räntor.

Cyniskt och kortsiktigt kan man säga att det bästa för vår egen plånbok vore att låta Ryssland vinna kriget och få ett snabbt avslut på eländet, eller åtminstone att Natoländerna tvingar Ukraina till en fredsförhandling som innebär kompromisser. Börserna skulle flyga till väders, räntorna skulle sjunka, elpriset gå ned, tomaterna bli billigare.

Men nu gör vi inte det. I en enad västvärld hjälper vi Ukraina att vara kompromisslöst eftersom vi bedömer att detta är den fria demokratiska världens front mot mörker och diktatur.

Så tänk på det nästa gång du betalar elräkningen – detta är avgiften du betalar för försvaret av den fria världen.

Krönika av Gunnar Wrede Deppa inte när du ser att din bostadsränta flugit upp och äter ett överraskande stort hål […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen till 750 Mkr på fem år

    Liza Tchapanova vill förändra arbetet med försöksdjur i grunden. Bättre förhållanden för djuren och en effektivare process i labbet, är effekter av bolaget Trackpaw Scientifics system.


  • Är det Europas tur nu?

    KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.

  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.

  • Nyhetskrönika

    Det saknades inte dramatik i skånskt näringsliv under 2024. Mellby Gårds tvärvändning i försäljningen av Academedia till Roger Akelius tog nog priset. Här följer några av Rapidus höjdpunkter under det gångna året.

  • Den största utmaningen för startups

    Under tre säsonger med Rapidus podcast Lejonkulan har programledare Jan Dahlqvist intervjuat 45 startup-entreprenörer. Här är hans spaning av startup-bolagens största utmaning och misstag.

  • Sverige är inte innovationens land

    Via Lejonkulan har jag haft förmånen att intervjua 45 entreprenörer om deras största utmaningar och risker inför framtiden. En sak står klart – Sverige riskerar att halka efter i den globala kapplöpningen om startups och talanger.

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.

  • Se upp för vanliga fällan i startups

    Det vimlar av fallgropar för en startup. Även den som hittar kunder och får i gång försäljningen kan falla på målsnöret, till exempel på grund av en illa skött ”cap table”. Men vad är det? Riskkapitalisten Jan Dahlqvist, delar med sig av sina erfarenheter efter 25 år i branschen.