tisdag 8 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Bomill och Acrinova öppnar investeringsrundor

|  ,
|  

Malmöbaserade Bomill, som utvecklar maskiner för spannmålssortering, föreslår en företrädesemission på 21,9 miljoner kronor. Bolagets aktie rasade med 30 procent efter beskedet.

Bomill, noterat på First North och Årets Rapidusföretag 2015, har de senaste åren visat en sjunkande omsättning. Försäljningen landade 2022 på 578.000 kronor. Bolaget gjorde så sent som i maj 2022 en nyemission på 21,3 miljoner kronor, det inför lanseringen av en ny generation av sina maskiner.

Det nya kapitalet ska nu gå till att skala upp kommersialiseringen och att fortsätta driva verksamheten. 59 procent av företrädesemissionen är garanterad av nuvarande ägare samt anställda. Ingen på Bomill gick på måndagen att nå för en kommentar.

Även fastighetsbolaget Acrinova beslutar om en företrädesemission, denna på knappt 26 miljoner kronor. Syftet är att finansiera en fortsatt expansion.

Hela emissionen är garanterad av de befintliga ägarna Malmöhus Invesa, Svedulfs Fastighets Aktiebolag och Olavia. Bolaget har i nuläget fastigheter till ett värde av cirka 2 miljarder kronor.

– Vi är ett växande bolag med en långsiktig vision att växa på fastighetsmarknaden,
Vårt mål är att inneha fastigheter till ett värde på 4-5 miljarder kronor om några år. Men vi ska även investera i energieffektiviseringar för att minska våra kostnader och påverkan på miljön, Ulf Wallén, vd för Acrinova.

Han pekar på att de sjunkande priserna på fastighetsmarknaden gör läget extra intressant för investeringar.

– Under sommaren och hösten tror vi det kommer att bli intressant att köpa fastigheter. Sedan letar vi nya projekt och har fyra byggprojekt gång idag, säger Ulf Wallén, vd för Acrinova.

Mette Carlbom

Malmöbaserade Bomill, som utvecklar maskiner för spannmålssortering, föreslår en företrädesemission på 21,9 miljoner kronor. Bolagets aktie rasade med 30 procent […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från 40 miljoner till 40 miljarder

    Sedan Fredrik Tiberg klev in som vd för Camurus har bolagets värdering gått från 40 miljoner till 40 miljarder kronor. Rapidus träffar honom på huvudkontoret i Lund för att höra om vägen dit och planerna framåt.

  • Skånska högutdelare – så mycket delar de ut

    Vår och sommar är utdelningstider. Rapidus har tittat igenom 1 000 onoterade skånska företag och hittat högutdelarna, och vilken familj som får mest.

  • Hänt i vecka 27

    Fastighetsbolagen Catena och Wihlborgs kom med rapporter, Prolight fick in sina 100 miljoner och två börs-vdar lämnar sina poster. Det är några av den gångna veckans nyheter.


  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.

  • Bona – ”USA:s tullar kan påverka oss”

    Malmöföretaget Bona, med vd Kerstin Lindell i spetsen, redovisar stagnerad tillväxt för 2024. En dämpad konjunktur känns av och en stor verksamhet i USA kan komma att påverkas av tullar.

  • Obducats vd får gå

    Lundabaserade Obducats ansträngda finanser tar ut sin rätt. Patrik Lundström som varit vd i mer än 25 år får gå. Bolaget ska gå in i en ”ny fas” och ersätter honom med en styrelsemedlem som varit med lika länge.

  • Easy Depot måste öka takten

    I höstas ville den onoterade fastighetsuppstickaren Easy Depot ta in 70 miljoner kronor i en riktad emission. Men planerna avbröts. Samtidigt har Easy Depot ambitionen att bygga 100-150 anläggningar inom tio år, resultatet hittills är två färdiga anläggningar. Nu måste bolaget accelerera för att nå målen.

  • Joel Eklund till Trianons styrelse

    Tepe-arvtagaren Joel Eklund tar plats i fastighetsbolaget Trianons styrelse. Det blir den femte styrelsen som han sätter sig i, förutom Tepe. Trianon kom även på tisdagen med en bra rapport, men aktiemarknaden verkar inte vilja ha fastigheter just nu.

  • Så mycket kostar det att hyra kontor i Malmö och Lund

    Öppna kontor i Malmö eller Lund? Hyrorna skiljer sig åt mellan de båda städerna, men kanske inte på det sätt man kan tro. Så här mycket kostar det att hyra och här finns de mest attraktiva lägena. Rapidus har ännu opublicerade siffror.

  • Starkt Beijer Ref trots kyliga tider

    Värme- och kylgrossisten Beijer Ref visar en stark tillväxt i både omsättning och resultat för det första kvartalet 2025. Aktien sticker på börsen efter torsdagens rapport.