lördag 11 maj 2024

inloggad som

Berg- och dalbana för Swedencare

|  
|  

Medeonbaserade Swedencare, som säljer kosttillskott och hälsoprodukter för husdjur, har satsat hårt på tillväxt genom förvärv. Förra året omsatte koncernen nästan 2 miljarder kronor – en ökning med 137 procent jämfört med året innan. Men det senaste året har aktiekursen gått åt motsatt håll.

Hälsoprodukter för husdjur, som till exempel medel för förbättrad andedräkt hos katter och hundar, har exploderat på senare år. Branschen verkar dock vara inne i en fas av andhämtning.

Swedencares förvärvsbaserade tillväxt har gjort att lönsamheten har naggats i kanten. En rörelsemarginal som gått från cirka 23 till 20 procent är dock inte mycket till förändring jämfört med rörelserna i bolagets aktie. Swedencares aktie steg under 2020 och 2021 med mer än 1.000 procent men har nu råkat ut för en rejäl baksmälla. I januari 2021 stod aktien som högst i 154 kronor men handlas nu för under 30 kronor.

– Hela branschen har sjunkit i värde. Vi följer vår strategi, det har inte hänt något speciellt i bolaget. Under covid, när det var leveransproblem och låga räntor, köpte våra kunder på sig stora lager. Detta svängde helt förra året. När räntorna gick upp och leveranserna fungerade igen drog kunderna ner sina lager, som nu börjar komma på rätt nivå. Den underliggande efterfrågan på våra produkter har inte gått ner, men den organiska tillväxten blev inte som vi förväntat, säger Håkan Lagerberg, vd för Swedencare.

Förra året gjorde bolaget riktade nyemissioner på totalt 4 miljarder kronor som finansierade uppköp av tre företag med djurhälsoprodukter i USA, Italien och Storbritannien. Nu består koncernen av ett 15-tal bolag, med varumärken inom kosttillskott till husdjur för exempelvis tandvård, leder och maghälsa.

– Vår finansiella målsättning är att öka omsättningen till 4 miljarder kronor 2026. Hittills har vi gjort många förvärv och framöver kommer vi att fortsätta i lugnare takt, kanske genom att köpa nischföretag som tidigare inte varit så intressanta för oss. Vi planerar att ha en tvåsiffrig tillväxt per år, säger Håkan Lagerberg.

Koncernen sysselsätter globalt fler än 500 personer och över 80 procent av försäljningen sker på den amerikanska marknaden. Börsvärdet är 4,5 miljarder kronor.

Elisabet Ottosson

Medeonbaserade Swedencare, som säljer kosttillskott och hälsoprodukter för husdjur, har satsat hårt på tillväxt genom förvärv. Förra året omsatte koncernen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen