torsdag 16 maj 2024

inloggad som

Oroliga tider bryter musteriets uppgång

|  
|  

Det har varit ett utmanande år för Kiviks Musteri, med stigande elpriser och konsekvenser av pandemin som fortfarande hänger kvar. Det skånska äppelmusteriet, som 2021 omsatte 788 miljoner kronor, fick se siffrorna dala i fjol.

– 2022 var ett utmanande år på många sätt. Vi har inte något bokslut klart men vi vet redan nu att det påverkats av den kostnadsbild som drev in under året, säger Thomas Jensen, vd för Kiviks Musteri.

Det skånska äppelbolaget säljer även produkter via Systembolaget, vid olika resmål i Skåne och en filial i Fjelie. I snitt över ett år jobbar cirka 180 personer i bolaget. 2021 omsatte det 788 miljoner kronor, men i år räknar Thomas Jensen med lägre siffror.

Bolaget märker fortfarande pandemins konsekvenser. På det har stigande elpriser, komponentbrist och räntehöjningar satt press på bolaget.

Har ni fått ställa om planer under året?

– Ja det har vi delvis fått göra, det har varit en utmanande period. Det har varit brist på komponenter till våra maskiner. När kriget kom så accelererade det, säger han.

Bristen på containrar i världen sätter samtidigt käppar i hjulet för varor som kommer utifrån.

– Vi har fått vara extremt flexibla och ställa om snabbt. Det kan till exempel vara korkar som inte kommer, som tur är har vi i äpplena omkring oss. Jag har varit i branschen i 25 år och det har aldrig varit så svårt att lägga en budget som i år, det har varit många spännande frågeställningar med vart det ska ta vägen. Vi säljer som mest i dagligvaruhandel, det har varit bra under pandemin. Nu får vi se vad som händer framöver, säger Thomas Jensen.

Frågan är nu var konsumenternas smärtgräns går och vilken konsumtion de kommer att dra ner på. Den ökade omsättningen som syns för bolaget de senaste åren är dock delvis driven av prisökningar för att täcka ökade kostnader och inför detta året justerar bolaget priserna ytterligare.

– Men vi ökar även i volym. Vi går åt rätt håll och personalen har gjort ett hästjobb med den här flexibiliteten, säger Thomas Jensen.

Årsbokslutet för Kiviks Musteri väntas i mitten av mars.

Mette Carlbom

Det har varit ett utmanande år för Kiviks Musteri, med stigande elpriser och konsekvenser av pandemin som fortfarande hänger kvar. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad