tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Inflationen slår mot affärshotellens marginaler

Efter att pandemirestriktionerna släpptes blev 2022 ett bra år för de skånska hotellen. Framöver ser bokningsläget positivt ut, men kostnadsökningarna slår direkt mot lönsamheten.

Rapidus tar med jämna mellanrum tempen på konjunkturen i vår region. Den här gången har vi talat med hotellaktörerna.

I början av 2022 tyngdes Skånes hotell fortfarande av pandemirestriktioner. Men när de väl släpptes gick det snabbt.

– I slutet av februari exploderade konferensbokningarna. I mars hade vi vår bästa mars-månad i hotellets historia, säger Nina Lund, hotelldirektör på Elite Hotel Ideon i Lund.

Hennes motsvarighet på Clarion Malmö Live, Jens Lyckman, ger en liknande bild av fjolåret.

– Januari var den sämsta månaden någonsin, medan maj var den bästa månaden någonsin, säger han.

Räknat per tillgängligt rum ökade de skånska hotellens intäkter för logi under varje månad från april till oktober 2022. Detta jämfört med 2019, året närmast före pandemin, enligt den senaste tillgängliga officiella statistiken från Tillväxtverket. I snitt var ökningen 8,3 procent.

De skånska hotellchefer som Rapidus har talat med ger en i princip samstämmig bild av läget. Konferens- och mötesbokningarna rullar på medan privatkunderna håller lite mer i pengarna. Men inflationen, inte minst i form av stigande råvarukostnader för restaurangerna och de höga elpriserna, kan man inte fullt ut kompensera med prishöjningar.

Nina Lund konstaterar att man inte kommer att kunna hålla samma marginaler som förut.

– Vi har lyckats höja våra priser med några procent, men inte i den omfattning som vi skulle behöva.

På Malmö Live kostar de billigaste rummen omkring 35 procent mer än före pandemin. Ändå räcker det inte, säger Jens Lyckman.

– Hur mycket prishöjningar kan man göra? Var går smärtgränsen? Det brottas vi med nu, säger han.

På Scandic Triangeln säger Thomas Ivarsson att man jobbar med energieffektivisering och att välja andra råvaror.

– Det går inte att priskompensera sig fullt ut. Vi tittar mer på växtbaserade alternativ, det är mer grönt på bufféerna. Det är viktigt strategiskt och även bra för klimatet, säger Thomas Ivarsson.

Jenny Pieplow Benestam, vd på Clarion Hotel Sea U i Helsingborg, säger att man utöver prishöjningar fokuserar på mersälj för att kompensera. Men jämfört med pandemin är detta ingenting, menar hon.

– Lågkonjunkturer kommer och går, det har vi hanterat förr, det är vi duktiga på, säger Jenny Pieplow Benestam.

Ola Nilsson

Efter att pandemirestriktionerna släpptes blev 2022 ett bra år för de skånska hotellen. Framöver ser bokningsläget positivt ut, men kostnadsökningarna […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.