tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Hackhaton ska lyfta intresset för proteindesign

|  

I morgon fredag huserar Malmö Europas första hackathon i proteindesign.

Proteindesign beskrivs som ett av de senaste årens stora vetenskapliga genombrott.
Det skedde 2021 efter att artificiell intelligens beräknat strukturen hos alla kända proteiner. Det har i sin tur banat vägen för att snabbt generera proteiner med skräddarsydda funktioner. Det kan handla om proteiner som äter plast, men även ta fram smaker för livsmedelsindustrin.

– Det som är det fantastiska är att man nu kan konstruera nya proteiner och bygger dem i en dator med hjälp av maskininlärning. Man har kortat ledtiderna med flera år, säger Michael Tiberg på nätverksorganisationen Foo Café som arrangerar eventet.

Under 24 timmar ska forskare, studenter, biologer, programmerare och branschfolk från livsmedelsindustrin ta fram proteiner med nya egenskaper. Eventet arrangeras tillsammans med en forskare från den ledande organisationen på området, Baker Lab vid University of Washington i USA.

– Det optimala är att arbeta i lag där en är kreativ, en kan programmering och en är en biolog som verkligen förstår hur proteinerna är sammansatta och fungerar, säger han.

Designade proteiner är dessutom, till skillnad från proteiner som finns i naturen, möjliga att ta patent på.

– Syftet med hackathonet är att folk ska lära sig vad proteindesign är och försöka inspirera både existerande och nya företag men även universiteten i regionen, säger Michael Tiberg.

Mette Carlbom

I morgon fredag huserar Malmö Europas första hackathon i proteindesign. Proteindesign beskrivs som ett av de senaste årens stora vetenskapliga […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.