tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Elonroad lierar sig med japan

|  
|  

Elvägsbolaget Elonroad i Lund har skrivit ett samarbetsavtal med det japanska företaget Aisin om tillverkning av avtagare, det vill säga den del som fästs på fordonet för att ta upp el från vägen.

– Vi ska tillverka elskenor, mjukvara samt digital plattform och Aisin ska stå för den del som behövs i bilarna. Helt plötsligt kan vi erbjuda ett helt paket, avtalet är jätteviktigt för oss, säger Karin Ebbinghaus, vd för Elonroad.

Aisin är enligt egen uppgift världens femte största underleverantör till fordonsindustrin, med Belgien som centrum för sin europeiska verksamhet. Bolaget ska nu i samarbete med Elonroad utveckla den fordonskomponent som ska fästas på fordonet för att ta emot laddningen från Elonroads elvägskenor, en så kallad avtagare.

Ramavtalet innebär att bolagen gemensamt ska stå för leverans och kommersialisering av Elonroads lösningar för elfordonsladdning. Avtalet är dock inte exklusivt.

– Det tar upp till två år innan Aisins produkt är klar men vi kommer att starta pilot- och referensprojekt innan den är färdig.

Elonroads pilotförsök med elvägar, bland annat i Lund, förlängdes i våras av Trafikverket med två år. Bolaget är i full färd med att installera skenor i Kramfors för att testa hur lösningen fungerar i vinterväglag.

– Vi håller också på att förbereda oss för upphandlingen om den första svenska permanenta elvägen. Den ska gå mellan Örebro och Hallsberg och underlaget ska lämnas in i april. Vi får troligen besked inom ett år, säger Karin Ebbinghaus.

Elisabet Ottosson

Elvägsbolaget Elonroad i Lund har skrivit ett samarbetsavtal med det japanska företaget Aisin om tillverkning av avtagare, det vill säga […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

  Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.

 • Freedrum ur takt igen

  Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.

 • Precis vad Precise behövde

  Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.

 • Radinn-vd:n tar över elektronikföretag

  Det Malmöbaserade elektronikföretaget J2 Sourcing köper Vellingebolaget 5A som startpunkt för ett nytt affärsområde. Den tidigare Radinn-vd:n Mathias Bergman tar vd-stolen i det köpta bolaget.

 • Årets börsraket hoppas på genombrott i år

  Magnus Andersson är vd för det skånska företag som gått bäst på börsen hittills i år. Han ser fram emot att teckna avtal med kunder innan året är slut.

 • Ny optimism i Precise

  Precise Biometrics har haft en tuff period med negativa resultat fem kvartal i rad, men vd Joakim Nydemark hoppas att ny teknik i mobiltelefoner ska få försäljningen att lossna.

 • Doro värvar vd från Simris

  Simris Groups avgående vd Julian Read har utsetts till ny vd för teknikföretaget Doro från och med juni. Han efterträds på Simris av en brittisk life science-veteran.

 • Acconeer ber om 150 miljoner

  Radarsensorbolaget Acconeer i Malmö fortsätter att blöda och har därför beslutat om en företrädesemission på 150 miljoner kronor.

 • Ny kärnkraft ger strålande framtid

  Ny kärnkraft är i ropet. Inte bara i Sverige utan över hela världen. En doldis i Helsingborg rider på vågen och kammar hem stororder i Storbritannien.

 • Upprustningen ökar hennes affär

  Marie Bengtsson, vd för IT-företaget Advenica i Malmö, noterar rekordförsäljning under 2023. Bakom tillväxten ligger främst försvarets beställningar av utrustning för krypterad information.