onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

Elonroad lierar sig med japan

|  
|  

Elvägsbolaget Elonroad i Lund har skrivit ett samarbetsavtal med det japanska företaget Aisin om tillverkning av avtagare, det vill säga den del som fästs på fordonet för att ta upp el från vägen.

– Vi ska tillverka elskenor, mjukvara samt digital plattform och Aisin ska stå för den del som behövs i bilarna. Helt plötsligt kan vi erbjuda ett helt paket, avtalet är jätteviktigt för oss, säger Karin Ebbinghaus, vd för Elonroad.

Aisin är enligt egen uppgift världens femte största underleverantör till fordonsindustrin, med Belgien som centrum för sin europeiska verksamhet. Bolaget ska nu i samarbete med Elonroad utveckla den fordonskomponent som ska fästas på fordonet för att ta emot laddningen från Elonroads elvägskenor, en så kallad avtagare.

Ramavtalet innebär att bolagen gemensamt ska stå för leverans och kommersialisering av Elonroads lösningar för elfordonsladdning. Avtalet är dock inte exklusivt.

– Det tar upp till två år innan Aisins produkt är klar men vi kommer att starta pilot- och referensprojekt innan den är färdig.

Elonroads pilotförsök med elvägar, bland annat i Lund, förlängdes i våras av Trafikverket med två år. Bolaget är i full färd med att installera skenor i Kramfors för att testa hur lösningen fungerar i vinterväglag.

– Vi håller också på att förbereda oss för upphandlingen om den första svenska permanenta elvägen. Den ska gå mellan Örebro och Hallsberg och underlaget ska lämnas in i april. Vi får troligen besked inom ett år, säger Karin Ebbinghaus.

Elisabet Ottosson

Elvägsbolaget Elonroad i Lund har skrivit ett samarbetsavtal med det japanska företaget Aisin om tillverkning av avtagare, det vill säga […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.

  • Därför nappar Doro på norska budet

    Det noterade Malmöbolaget Doros styrelse rekommenderade i förra veckan ägarna att acceptera ett bud från norska Xplora. Nu förklarar styrelseordförande Juha Mört hur de resonerar.

  • Google öppnar dörren för Zaplox

    Först Apple Wallet, sedan Google Wallet. I sommar har Lundabolaget Zaplox, med vd Tess Mattisson, lanserat världens första digitala hotellnyckellösning för Android-användare, framtagen i samarbete med Google. En första installation finns på Petter Stordalens hotell Clarion Hotel Post i Göteborg.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

    Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.

  • Radinn-vd:n tar över elektronikföretag

    Det Malmöbaserade elektronikföretaget J2 Sourcing köper Vellingebolaget 5A som startpunkt för ett nytt affärsområde. Den tidigare Radinn-vd:n Mathias Bergman tar vd-stolen i det köpta bolaget.

  • Årets börsraket hoppas på genombrott i år

    Magnus Andersson är vd för det skånska företag som gått bäst på börsen hittills i år. Han ser fram emot att teckna avtal med kunder innan året är slut.