tisdag 1 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Bankerna ger upp Öresundssamarbetet

De svenska storbankernas Öresundsprojekt läggs ned, ett efter ett. Swedbanks danska filial säger upp tio anställda på Kalvebod Brygge i Köpenhamn och fasar ut kundaktiviteter senast 30 april. Liknande meddelanden kommer från SEB och Handelsbanken.

Bankkollage

Swedbank har funnits i Köpenhamn sedan 2005. Nu måste svenska kunder i Köpenhamn hitta en annan bank.

– Våra svenska och baltiska företagskunder med verksamhet i Danmark kommer att ges möjlighet att etablera kontakt med vår partnerbank, Sydbank A/S i Danmark, säger Ralf Bagner, pressansvarig på Swedbank i Stockholm, som Köpenhamnskontoret hänvisar till. Han fortsätter:

– Vår strategi är fortsatt tillväxt och fokus på vår kärnverksamhet på våra hemmamarknader. Partnerskapet möjliggör samtidigt ett erbjudande för våra svenska och baltiska företagskunder med verksamhet i Danmark. Vidare säkrar vi att möta de skärpta regelkraven både i Danmark och Sverige, säger Ralf Bagner, som inte vill säga något om Köpenhamnsfilialens ekonomi.

I Danmark har Jyske Bank förvärvat Handelsbankens 40 kontor, de flesta på Själland. Handelsbankens verksamhet i Danmark kommer att överföras till Jyske under 2023.

SEB har avbrutit all privat kundservice i Danmark, men de 350 anställda på Köpenhamnskontoret fortsätter att arbeta främst med investeringar, corporate asset management och betalkort. SEB:s kommunikations- och HR-chef i Köpenhamn, Ricco Madsen, pekar på att man släpper privatkunderna för att fokusera på kärnverksamheten. Inte ens de största danska privatkunderna är kvar.

– Det sista som lades ned var privata kunder med förmögenheter över 25 miljoner danska kronor. Dessa har överförts till danska Ringkjøbing Landbobank. Även det så kallade Öresundskontot är nu stängt, säger Ricco Madsen.

Enligt informationstjänsten Øresunddirekt är det nu bara Nordea och Danske Bank som erbjuder de så kallade Öresundskontona, där arbetspendlare kan undvika avgifter för överföringar över sundet genom att ha konton på båda sidor.

Niclas Sassersson, regionchef för företag i södra Sverige på Nordea, intygar att bankens kontor fortsatt samarbetar på båda sidor om sundet.

– Vi är en nordisk bank och försöker underlätta för företag som har verksamheter på båda sidor om Öresund, säger han.

Danske Bank har ett kontor i Malmö på Neptunigatan 1. Pressen hänvisas till Köpenhamn, där presschefen Nevena Duric inte vill kommentera Malmökontorets framtid.

Keld Broksø
Gunnar Wrede

De svenska storbankernas Öresundsprojekt läggs ned, ett efter ett. Swedbanks danska filial säger upp tio anställda på Kalvebod Brygge i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.

  • Öresundsbron 25 år: Stephan Müchlers kravlista

    Den fulla potentialen är långt ifrån nådd med Öresundsbron som i år fyller 25 år.
    Det finns mycket kvar att förändra i vår region, säger Sydsvenska Handelskammarens vd Stephan Müchler.

  • Anders Althin ger inte upp – köper ut sitt bolag från börsen

    Anders Althin, tidigare vd för Gambro i Lund, ger inte upp om sitt förlustbolag Alteco Medical. I stället påkallar han tvångsinlösen av aktierna för att ta över bolaget helt själv.

  • Västra Hamnen öppnar på Medicon Village

    Västra Hamnen Corporate Finance öppnar kontor på Medicon Village i Lund. – Vi vill komma närmare de många life science-bolag som behöver finansiering, säger vd Oscar Ahlgren.