måndag 15 april 2024

inloggad som

Nytt bolag från Bonesupports grundare

|  
|  ,

En forskargrupp i Lund med seniorprofessor Lars Lidgren i spetsen och näringslivsprofilen Semmy Rülf har startat ytterligare ett bolag. Och det första man gör är att sälja det.

Bolaget heter Moroxite T, ska utveckla en behandling mot skelettcancer och säljs till det Singaporebaserade bolaget Rex International Holding.

Köpesumman är 1 krona men säljarna får enligt avtalet 50 procent av den framtida försäljningssumman om bolaget säljs vidare. Avtalet med Rex hanterar även kommande royalty- och licensintäkter till säljarna och inkluderar att Rex initialt skjuter till 43,2 miljoner kronor för att bygga upp bolagets organisation.


– Min uppfattning är att Rex har en långsiktig målsättning med bolaget. De är medvetna om att bioteknikutveckling kostar mycket pengar. Rex kan ingenting om bioteknik i dag men styrelsen i Moroxite T har en bred erfarenhet inom området, säger Lars Lidgren.

I styrelsen sitter Lars Lidgren som är professor i ortopedi, Semmy Rülf som bland annat var Axis första vd, samt en onkolog, en farmakolog och en genetiker med bakgrund inom tumörforskning och hälsoekonomi.

Moroxite T ska utveckla en tilläggsbehandling med cellgifter för en mycket aggressiv form av skelettcancer, osteosarkom. Bolaget använder en teknologi med en injicerbar bärare som för med sig ett läkemedel som lokalt frisätts och binds till ben.

– Osteosarkom är den absolut svåraste bencancern och drabbar även unga. Dagens behandlingar ger svåra biverkningar och antalet patienter som svarar dåligt på behandlingen ökar. Vi har visat att vår teknologi bromsar tumörtillväxt och ger en mycket högre koncentration av läkemedlet i tumörerna. Jag tror att man om tre till fem år kan testa teknologin i enstaka patienter, säger Lars Lidgren.

Moroxite T, där T står för tumör, är den andra avknoppningen från bolaget Moroxite AB som baseras på forskning vid Lunds universitets medicinska fakultet och är grundat av professor Lars Lidgren, professor Magnus Tägil, forskaren Deepak Raina och Semmy Rülf.

Almi Invest och Fårö Capital investerade förra året 10 miljoner kronor i Moroxite F, där F står för fraktur, som är Moroxites första avknoppning, där liknande teknik används för att förbättra skruvförankring vid benskörhet.

Elisabet Ottosson

En forskargrupp i Lund med seniorprofessor Lars Lidgren i spetsen och näringslivsprofilen Semmy Rülf har startat ytterligare ett bolag. Och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nato är nya drömkunden…

    Medlemskapet i Nato öppnar en marknad värd över tusen miljarder dollar årligen. Det gäller inte bara för försvarsmateriel, flera branscher kan gräva guld i försvarsalliansen.

  • …och en guldgruva för startups

    Utöver att bli leverantör till miljardmaskineriet Nato finns det stora pengar att söka i försvarsrelaterade fonder. Men skånska bolag kan få vänta på sin del av kakan.

  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.