fredag 9 juni 2023

inloggad som

Skåne-möllan har hittat sin nisch

|  
|  

Skåne-möllan är ett familjeföretag som utkämpar en daglig kamp mot den Lantmännen-ägda jätten Kungsörnen. Men den som hittar en nisch kan också ha en framtid på etablerade marknader.


– Vi har nischat oss genom värmebehandlade mjölprodukter till livsmedelsindustrin. Värmebehandlingen ger en färskhållande effekt som gör att man kan undvika andra tillsatser. Det gör det också möjligt att exportera mjöl över längre avstånd, vilket utökar den marknad vi kan adressera, säger Anders Persson som är vd och representerar andra generationen i grundarfamiljen och som också är huvudägare.

En titt på First north-noterade Skåne-möllans kurskurva under 2022 visar upp en rejäl berg- och dalbana. En kurs som nu ligger på cirka 100 kronor var i juli uppe över 200 kronor. Ändå toppar bolaget Rapidus lista över skånska börsbolags aktieutveckling under 2022.

– 2022 var ett kolossalt stökigt år på många sätt. Framför allt innebar pandemin och Ukrainakriget att intresset väcktes för vår verksamhet bland investerare. Vi gjorde också en split där varje aktie delades upp i tio. Det ökade likviditeten i handeln. I andra vågskålen har vi, liksom alla andra, andra drabbats av prisökningarna på insatsvaror och energi, säger Anders Persson.

Totalt sett innebar fjolåret att Skåne-möllan ökade försäljningen men minskade vinsten. Detta på grund av att man inte tillräckligt snabbt kunnat föra ökade kostnader vidare till kund. Ändå har alltså investerarna beslutat sig för att lyfta aktien.

Näst största ägare i Skåne-möllan är Tibia Konsult som jämte Sten K Johnssons stiftelse förvaltar arvet efter industrimannen Sten K Johnsson och är huvudägare i bland annat det skånska industribolaget Midway.

Gunnar Wrede

Skåne-möllan är ett familjeföretag som utkämpar en daglig kamp mot den Lantmännen-ägda jätten Kungsörnen. Men den som hittar en nisch […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


Vårt stora arkiv är ett unikt dokument över Öresundsregionens näringsliv

Samarbetspartners

Castellum
Zacco
pwc
Hypergene
Sparbanken Skåne
Lindahl