torsdag 21 november 2024

inloggad som

Han ser Lunds tillväxtbranscher

|  
|  

Efter tolv år som näringslivschef i Lund lämnar Per Persson sin post. Näringslivet i kommunen har potential att växa, anser han, inte bara inom life science och mjukvaruutveckling. Han pekar ut ytterligare ett specifikt område.

Sedan Per Persson tillträdde 2010 har han arbetat under tre kommunalråd och tre kommundirektörer, under både socialdemokrater och högerstyre. Trots det har det funnits en politisk samsyn i Lund kring näringslivet.

– Alla vill fortsätta att stärka den innovativa delen, de starka områdena som är kopplade till forskning, utveckling och universitetet, säger Per Persson.

Vad är största skillnaden mellan Lunds näringsliv nu och när du började?

– Att vi har fler mellanstora företag i dag. Då dominerade ett par riktiga giganter. Inom life science har vi gått från ett tiotal till ett hundratal företag. Detsamma kan man se på mjukvarusidan där Sony Ericsson dominerade.

Stora bolag som Volvo och Sigma har numera utvecklingskontor i Lund och mindre aktörer som Sensative tar allt större plats.

– Lund har blivit en grogrund för duktiga mjukvaruutvecklare. Sedan har vi Axis som blivit den största privata arbetsgivaren i Lund, säger Per Persson.

Innan Per Persson blev näringslivschef var han platschef på Astra Zeneca.

– När Astra Zeneca försvann var det en stor aktör som lämnade staden. Men ur den myllan börjar det nu komma företag, säger han.

Ett av de mest spännande områdena just nu är enligt Per Persson miljöteknik.

– Inom det skulle Lund kunna ta en starkare position på flera områden, som vattenrening till exempel.

Det har funnits en otålighet i Lund över att satsningarna ESS och Max IV inte ger frukt. Men det är inget som han själv är orolig över. Det tar tid innan forskning börjar kunna appliceras inom industrin, menar Per Persson.

– Det har man sett med bland annat Cern i Schweiz, det tar tid innan industrin kommer. Jag tror att man kan vara lugn. Först kommer grundforskning och efter en tid kommer uppstartsbolagen, säger han.

Så vad är Lunds främsta utmaning framöver?

– Att vi är en del av en väldigt global marknad och att hålla de positioner vi har. Plötsligt kan det komma stora teknikskiften så vi måste alltid ligga i framkant. Sedan kan vi jobba bättre över sundet med den danska sidan. Jag tror det är jätteviktigt att dra mer nytta av det, säger Per Persson.

Mette Carlbom

Efter tolv år som näringslivschef i Lund lämnar Per Persson sin post. Näringslivet i kommunen har potential att växa, anser […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.