tisdag 23 april 2024

inloggad som

Rekryterare förutspår kort vinter

Rekryteringsföretagen i Skåne har fortfarande högtryck i affärerna. Många i regionen nyanställer och lågkonjunkturen märks bara av hos enstaka kunder, som kan ha en kall vinter framför sig.

Mats Kullenberg, grundare av rekryteringskoncernen Dreamwork i Helsingborg som i måndags förvärvades av Pion Group, tippar att vintern blir kort.

– Än så länge har vintern inte kommit. Jag tror inte att vi kommer att märka av så mycket här i vår region, i så fall en mycket kort sättning i konjunkturen. Vi har fortsatt högtryck inom både bemanning och rekrytering. Det är full rulle även om några kunder, framför allt inom IT, varit lite mer avvaktande med att nyanställa, säger han.

Rapidus fortsätter här temaserien där vi tar tempen på näringslivet i regionen. Vi fokuserar i dag på rekryteringsbolagen, hur de ser på lågkonjunkturen, hur den påverkar dem och hur Skånes arbetsmarknad kommer att se ut den närmsta tiden.

Pontus Karlsson, vd för chefsrekryterarna K2 Search, vill inte sia om hur kort eller lång, stor eller liten lågkonjunkturen blir. Men han minns hur tidigare kriser påverkade rekryteringsbranschen.

– Vi är ett gäng som var med under finanskrisen 2008, som ju var jättelång och omtumlande på alla sätt. Men för oss varade den bara några månader, det var ett kort stopp där det verkligen gick ner. Samma sak under covid, det gick fyra-fem månader och sedan var vi igång igen, säger Pontus Karlsson.

– När det är råddigt på marknaden, med mycket sammanslagningar och nedläggningar, behövs det bra ledare. I lågkonjunktur märks bra ledare och efterfrågan på dem ökar, fortsätter han.

Det är inte bara chefsrekryterare som går starkt framåt. Siffror från branschorganisationen Kompetensföretagen (Almega) talar ett tydligt språk. Första rubriken i senaste kvartalsrapporten lyder ”Positiv utveckling för branschen – och arbetsmarknaden”. Medlemsföretagen ökar i omsättning jämfört med förra året och mest av allt i södra Sverige. Under andra kvartalet i år ökade affärsområdet rekrytering mer än någonsin, men bemanning fortsätter att vara det största.

Dreamwork-koncernen ökar inom båda områden och förväntas i år omsätta omkring 160 miljoner kronor. Koncernen har nyss förvärvats av Pion Group, som bland annat äger varumärkena Poolia och Uniflex.

– Arbetslösheten spås ju spridas, men det drabbar tyvärr de som redan är längst från arbetsmarknaden. För folk med utbildning kommer det att fortsätta finnas jobb i regionen, säger Mats Kullenberg.

Här märks snarare bristen på arbetskraft med rätt expertis.

Även om efterfrågan svalnat något inom IT är det fortfarande brist på personal, uppger Eveline Thunell, rekryterare vid Jefferson Wells.

–Ingenjörer är också rätt så svåra. Även på HR-sidan är det svårt att hitta rekryteringspersonal, säger hon.

Rekryterarna tror att det framöver kan bli ännu svårare att värva toppkompetens. I kristider tros nämligen många bli mindre benägna att röra på sig, eftersom det vara väldigt kostsamt att vara sist in på ett bolag.

– I takt med att omvärldens signaler om tuffare tider blir starkare, upplevs det kanske mer osäkert att komma in ny på en arbetsplats. Då kan man också bli först ut, säger Charlotte Sahlin, Poolias marknadsområdeschef i Skåne och Kullenbergs nya kollega.

Emiliano Strauss

Rekryteringsföretagen i Skåne har fortfarande högtryck i affärerna. Många i regionen nyanställer och lågkonjunkturen märks bara av hos enstaka kunder, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad