tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Kompetensbrist tvingar Lime till Polen

|  
|  

IT-bolaget Lime Technologies öppnar ett utvecklingskontor i Krakow i Polen. Orsaken är kompetensbrist på hemmaplan i Lund och övriga Sverige.

– Det är en utmaning att hitta kompetens i den takt vi vill växa, säger Limes vd Nils Olsson.

Lime Technologies, med säte i Lund, utvecklar ett kundhanteringsprogram, CRM, som skördat stora framgångar. Bolaget är noterat på Stockholmsbörsens mid cap-lista och har ett börsvärde på 2,7 miljarder kronor. Aktien har dock i likhet med många andra gått ned kraftigt i år, cirka 40 procent. Det avskräcker dock inte vd Nils Olsson från att investera för framtiden.

– Bolaget går ju bra. I tredje kvartalet överträffade vi våra finansiella mål. Vi ser att kundföretag börjar bli mer selektiva med sina investeringar. De funderar på om de ska göra A eller B, inte båda. Det innebär att våra säljprocesser går lite långsammare nu. Men jag har jobbat på Lime i 17 år och har sett konjunkturnedgångar tidigare. Med en styrkeposition är det nu man kan ta tillfället i akt att investera för framtiden, säger Nils Olsson.

Utvecklingshubben i Krakow har till att börja med endast fem personer, men fortsatta rekryteringar pågår. Nils Olsson understryker dock att det inte innebär en nedprioritering av de svenska utvecklingsenheterna som finns i Lund, Stockholm, Göteborg och Gävle.

– Det är inom programmering och utveckling som kompetensbristen är som störst. Som Lundabolag fortsätter vi såklart att satsa på Lund. I viss mån kan vi dra nytta av att andra företag drar ned på nyrekryteringar i det osäkra ekonomiska läget. Men faktum kvarstår att vi måste söka oss utåt för att kunna växa i den takt vi vill, säger Nils Olsson och fortsätter:

– Under pandemin såg vi att just utveckling fungerar bra att ha på spridda platser.

Lime Technologies har totalt 400 anställda, varav cirka 300 arbetar i Sverige. Hittills i år har Lime rekryterat mer än 80 medarbetare.

Gunnar Wrede

IT-bolaget Lime Technologies öppnar ett utvecklingskontor i Krakow i Polen. Orsaken är kompetensbrist på hemmaplan i Lund och övriga Sverige. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Youcruit i konkurs

  Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

 • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

  Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

 • Precise toppvärvar från Lime

  Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Danir ger sig in i fintechbranschen

  Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

 • De tar bank-ID ut i världen

  Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

 • Handiscover i konkurs

  Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

 • Cybersäkerhet snabbast växande IT-marknaden

  Det finns stora pengar att hämta för den som kan cybersäkerhet. Rapidus har pratat med några skånska bolag som vill växa på den stekheta marknaden.