onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

Kompetensbrist tvingar Lime till Polen

|  
|  

IT-bolaget Lime Technologies öppnar ett utvecklingskontor i Krakow i Polen. Orsaken är kompetensbrist på hemmaplan i Lund och övriga Sverige.

– Det är en utmaning att hitta kompetens i den takt vi vill växa, säger Limes vd Nils Olsson.

Lime Technologies, med säte i Lund, utvecklar ett kundhanteringsprogram, CRM, som skördat stora framgångar. Bolaget är noterat på Stockholmsbörsens mid cap-lista och har ett börsvärde på 2,7 miljarder kronor. Aktien har dock i likhet med många andra gått ned kraftigt i år, cirka 40 procent. Det avskräcker dock inte vd Nils Olsson från att investera för framtiden.

– Bolaget går ju bra. I tredje kvartalet överträffade vi våra finansiella mål. Vi ser att kundföretag börjar bli mer selektiva med sina investeringar. De funderar på om de ska göra A eller B, inte båda. Det innebär att våra säljprocesser går lite långsammare nu. Men jag har jobbat på Lime i 17 år och har sett konjunkturnedgångar tidigare. Med en styrkeposition är det nu man kan ta tillfället i akt att investera för framtiden, säger Nils Olsson.

Utvecklingshubben i Krakow har till att börja med endast fem personer, men fortsatta rekryteringar pågår. Nils Olsson understryker dock att det inte innebär en nedprioritering av de svenska utvecklingsenheterna som finns i Lund, Stockholm, Göteborg och Gävle.

– Det är inom programmering och utveckling som kompetensbristen är som störst. Som Lundabolag fortsätter vi såklart att satsa på Lund. I viss mån kan vi dra nytta av att andra företag drar ned på nyrekryteringar i det osäkra ekonomiska läget. Men faktum kvarstår att vi måste söka oss utåt för att kunna växa i den takt vi vill, säger Nils Olsson och fortsätter:

– Under pandemin såg vi att just utveckling fungerar bra att ha på spridda platser.

Lime Technologies har totalt 400 anställda, varav cirka 300 arbetar i Sverige. Hittills i år har Lime rekryterat mer än 80 medarbetare.

Gunnar Wrede

IT-bolaget Lime Technologies öppnar ett utvecklingskontor i Krakow i Polen. Orsaken är kompetensbrist på hemmaplan i Lund och övriga Sverige. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.

  • Limes tyska uppköp bär frukt – till slut

    2021 köpte CRM-bolaget Lime Technologies upp det tyska SaaS-bolaget Userlike, numera Lime Connect. Men det är först nu som uppköpet resulterat i en ny produkt.

  • Solid X tecknar mångmiljonavtal med CSN

    IT-konsultbolaget Solid X i Malmö har tecknat ett ramavtal med Centrala Studiestödsnämnden (CSN), med potential att lyfta omsättningen rejält. Vd Filip Alexanderson ser en ökning i tillväxttakten.

  • Solid X ökar omsättningen

    Solid X ökar omsättningen och förbättrar ebitda-resultatet i det brutna räkenskapsårets första kvartal. Men det är en lång bit kvar till IT-konsultbolagets miljardmål.

  • Acke Salem startar nytt

    Det gamla uttrycket många järn i elden stämmer väl in på Acke Salem. Nu drar han igång ytterligare ett mjukvarubolag. I oktober väntar en skånsk roadtrip för att locka investerare till det nya bolaget.

  • Ester väljer Lund som bas för expansion

    Större kundtjänstavdelningar kan jobba betydligt effektivare med bättre verktyg. Det är mottot för det estniska bolaget Feelingstream som utvecklar AI-analys av kundsamtal. Lund har blivit navet för en nordisk expansion.

  • Tord Wingren ser ljuset för Brainlit

    Bluetooth-uppfinnaren Tord Wingren har ett mål – att hans bolag Brainlit ska få sitt genombrott innan han går i pension. Nu får han hjälp av pengar från en amerikansk fond.