fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Kompetensbrist tvingar Lime till Polen

|  
|  

IT-bolaget Lime Technologies öppnar ett utvecklingskontor i Krakow i Polen. Orsaken är kompetensbrist på hemmaplan i Lund och övriga Sverige.

– Det är en utmaning att hitta kompetens i den takt vi vill växa, säger Limes vd Nils Olsson.

Lime Technologies, med säte i Lund, utvecklar ett kundhanteringsprogram, CRM, som skördat stora framgångar. Bolaget är noterat på Stockholmsbörsens mid cap-lista och har ett börsvärde på 2,7 miljarder kronor. Aktien har dock i likhet med många andra gått ned kraftigt i år, cirka 40 procent. Det avskräcker dock inte vd Nils Olsson från att investera för framtiden.

– Bolaget går ju bra. I tredje kvartalet överträffade vi våra finansiella mål. Vi ser att kundföretag börjar bli mer selektiva med sina investeringar. De funderar på om de ska göra A eller B, inte båda. Det innebär att våra säljprocesser går lite långsammare nu. Men jag har jobbat på Lime i 17 år och har sett konjunkturnedgångar tidigare. Med en styrkeposition är det nu man kan ta tillfället i akt att investera för framtiden, säger Nils Olsson.

Utvecklingshubben i Krakow har till att börja med endast fem personer, men fortsatta rekryteringar pågår. Nils Olsson understryker dock att det inte innebär en nedprioritering av de svenska utvecklingsenheterna som finns i Lund, Stockholm, Göteborg och Gävle.

– Det är inom programmering och utveckling som kompetensbristen är som störst. Som Lundabolag fortsätter vi såklart att satsa på Lund. I viss mån kan vi dra nytta av att andra företag drar ned på nyrekryteringar i det osäkra ekonomiska läget. Men faktum kvarstår att vi måste söka oss utåt för att kunna växa i den takt vi vill, säger Nils Olsson och fortsätter:

– Under pandemin såg vi att just utveckling fungerar bra att ha på spridda platser.

Lime Technologies har totalt 400 anställda, varav cirka 300 arbetar i Sverige. Hittills i år har Lime rekryterat mer än 80 medarbetare.

Gunnar Wrede

IT-bolaget Lime Technologies öppnar ett utvecklingskontor i Krakow i Polen. Orsaken är kompetensbrist på hemmaplan i Lund och övriga Sverige. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.

  • Stark avslutning på 2024 för Lime

    Lundabolaget Lime Technologies avslutade 2024 starkt, med en tillväxt på 19 procent. – En mer optimistisk känsla på marknaden avslutar året, skriver Nils Olsson i rapporten. Men alla bolag i dagens rapportflod visar inte samma tillväxt.

  • Eletives sämsta år – 40 procent upp

    Det snabbväxande Malmöbolaget Eletive gjorde sitt hittills sämsta år i fjol. Och då var tillväxten ändå 40 procent. — I år kommer vi att passera 100 miljoner i ARR, säger vd Marcus Wennmo.