torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Rapidus får ny chefredaktör

|  
|  

Gunnar Wrede blir ny chefredaktör och ansvarig utgivare för Rapidus. Han kommer in i företaget med en omfattande erfarenhet som ekonomijournalist och moderator.

– Jag har arbetat som ekonomijournalist i 30 år, varav mer än hälften på Dagens Industri där jag har haft olika ansvarsområden och chefsbefattningar. Jag har också jobbat på TV4 och Avanza Banks nyhetssajt Placera. Geografiskt har jag en blandad bakgrund med barndom i Stockholm men gymnasie- och studentår i Lund. Sedan fanns yrkeskarriären i Stockholm, men 2014 ville jag och min fru flytta till Skåne igen. Livskvaliteten är helt enkelt bättre här, säger han.

Varför har du valt Rapidus?

– Det känns roligt och inspirerande med nya ägare som har förväntningar och därför är beredda att satsa. Jag håller till hundra procent med Christer Fåhraeus om analysen att Skånes näringsliv behöver en initierad bevakning och ett nav att snurra kring genom kontaktytor och nätverk. Nu när Rapidus grundare Jan Wifstrand tar ett steg tillbaka gäller det att säkra och helst stärka den ställningen.

Vilken relation har du till Rapidus?

– Jag har följt Rapidus sedan grundandet år 2000. Då var jag utrikeskorrespondent för Dagens Industri i Danmark och läste nyhetsbrevet dagligen. Jag hade koll på Jan Wifstrand sedan tidigare då han var chefredaktör på Dagens Nyheter. Han ska ha en stor eloge för vad han skapat, han har ju varit Mr. Rapidus och det går inte att axla den manteln. Det är med extrem ödmjukhet jag tar mig an detta.

Vad ska du bidra med?

– Jag vill att Rapidus ska lyfta blicken mer, beskriva sammanhang och trender genom egna initiativ. Det finns en rätt stor teknikskuld jag vill ta hand om vad gäller design, funktion och distribution. Dessutom kommer jag att vara synlig på Rapidus event, ibland som moderator och efter bästa förmåga ska jag ge ett ansikte åt vår redaktion.

Vilken är din drömgäst till ditt första Rapidus-event?

– Om jag kunde få Axis-grundaren Martin Gren att på scen säga att han tänker investera mer i onoterade bolag och startups hade det varit roligt. Annars är ju vår nya energi- och näringsminister Ebba Busch intressant. Näringslivets villkor har alltid varit en prioriterad fråga för borgerliga partier, men av det hördes ingenting i valdebatten. Så hur tänker hon i stort, hur ser hon på skånskt företagande och, inte minst, om hon vill att vi i elområde 4 ska ha el och inte bara ersättningspengar, säger Gunnar Wrede.

Gunnar Wrede blir ny chefredaktör och ansvarig utgivare för Rapidus. Han kommer in i företaget med en omfattande erfarenhet som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Damfotboll en svår affär

    Att damfotbollen har det tuffare ekonomiskt än herrarna är ingen hemlighet. Spelarförsäljningar och Europaspel ger inte i närheten av samma genomslag som på herrsidan.

  • Sportscom avbryter satsningen

    Helsingborgsbolaget Sportscom skulle utmana Radiosporten med livesända radioreferat från stora ligor. Men precis före fotbollspremiären drar man ur sladden.

  • Mer kapital till skånska bolag

    De börsnoterade Lundaföretagen Synact Pharma och Enersize aviserar nyemissioner. Den ena aktien steg på beskedet, den andra föll.


  • AW med en offensiv försvarsindustri

    Saab flaggar för en möjlig expansion för ubåtsfabriken i Landskrona, utöver vad som tidigare kommunicerats. Det avslöjade Saabs vice ordförande Bert Nordberg på Rapidus AW med försvarsindustrin på onsdagen. Hela panelen ser stora skånska möjligheter inom försvar och säkerhet. Även för civila företag och startups.

  • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

    Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

  • Börja satsa, sluta spara

    Glädjen med årets mörkaste tid är att det vänder. Frågan är om årets vintersolstånd sammanfaller med ekonomin och framtidsutsikterna. Vi tror det och önskar dig som Rapidusmedlem ett ljusnande 2024.

  • Grattis, du är en 34:a!

    Hej! Vi på Rapidus vill gratulera dig och ditt bolag till utnämningen som en av årets 34:or. Du som grundare […]

  • Träffa årets hetaste unga entreprenörer!

    Den 14 november firar vi årets 34:or. Det finns fortfarande ett fåtal platser kvar. Anmäl dig här.

  • Nu rullar vi ut 34:orna

    Vi uppmärksammar unga entreprenörer. Årets lista med 34 skånska företagare som är max 34 år är nu klar.

  • Påminnelse: Frukost med Tetra Pak

    Frukostmöte 10 november i Malmö, med Tetra Paks vd Marie Sandin. Anmäl dig här!

  • Glad sommar!

    Kära Rapidusmedlem, den blomstertid nu kommer och Rapidus redaktion drar ned på tempot för en liten tid framåt. Ett helt […]

  • Rapidus ömsar skinn

    Kära Rapidusprenumerant! I dag byter Rapidus skepnad och i fortsättningen kommer sajten att se ut som denna. Du som prenumererar […]

  • Börssnack med Nasdaq

    Det finns i dag ungefär 25 bolag som är redo att notera sig på First North eller huvudlistan. Det sa […]