fredag 29 september 2023

inloggad som

Rapidus får ny chefredaktör

|  
|  

Gunnar Wrede blir ny chefredaktör och ansvarig utgivare för Rapidus. Han kommer in i företaget med en omfattande erfarenhet som ekonomijournalist och moderator.

– Jag har arbetat som ekonomijournalist i 30 år, varav mer än hälften på Dagens Industri där jag har haft olika ansvarsområden och chefsbefattningar. Jag har också jobbat på TV4 och Avanza Banks nyhetssajt Placera. Geografiskt har jag en blandad bakgrund med barndom i Stockholm men gymnasie- och studentår i Lund. Sedan fanns yrkeskarriären i Stockholm, men 2014 ville jag och min fru flytta till Skåne igen. Livskvaliteten är helt enkelt bättre här, säger han.

Varför har du valt Rapidus?

– Det känns roligt och inspirerande med nya ägare som har förväntningar och därför är beredda att satsa. Jag håller till hundra procent med Christer Fåhraeus om analysen att Skånes näringsliv behöver en initierad bevakning och ett nav att snurra kring genom kontaktytor och nätverk. Nu när Rapidus grundare Jan Wifstrand tar ett steg tillbaka gäller det att säkra och helst stärka den ställningen.

Vilken relation har du till Rapidus?

– Jag har följt Rapidus sedan grundandet år 2000. Då var jag utrikeskorrespondent för Dagens Industri i Danmark och läste nyhetsbrevet dagligen. Jag hade koll på Jan Wifstrand sedan tidigare då han var chefredaktör på Dagens Nyheter. Han ska ha en stor eloge för vad han skapat, han har ju varit Mr. Rapidus och det går inte att axla den manteln. Det är med extrem ödmjukhet jag tar mig an detta.

Vad ska du bidra med?

– Jag vill att Rapidus ska lyfta blicken mer, beskriva sammanhang och trender genom egna initiativ. Det finns en rätt stor teknikskuld jag vill ta hand om vad gäller design, funktion och distribution. Dessutom kommer jag att vara synlig på Rapidus event, ibland som moderator och efter bästa förmåga ska jag ge ett ansikte åt vår redaktion.

Vilken är din drömgäst till ditt första Rapidus-event?

– Om jag kunde få Axis-grundaren Martin Gren att på scen säga att han tänker investera mer i onoterade bolag och startups hade det varit roligt. Annars är ju vår nya energi- och näringsminister Ebba Busch intressant. Näringslivets villkor har alltid varit en prioriterad fråga för borgerliga partier, men av det hördes ingenting i valdebatten. Så hur tänker hon i stort, hur ser hon på skånskt företagande och, inte minst, om hon vill att vi i elområde 4 ska ha el och inte bara ersättningspengar, säger Gunnar Wrede.

Gunnar Wrede blir ny chefredaktör och ansvarig utgivare för Rapidus. Han kommer in i företaget med en omfattande erfarenhet som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad