måndag 2 oktober 2023

inloggad som

ProstaLund lanseras i Spanien

|  
|  

En ny rapport som presenterades nyligen visar att ProstaLunds värmebehandling mot förstorad prostata ger mindre risk för prostatacancer än kirurgi. Samtidigt har bolaget även tagit sig in på den spanska marknaden.

Medicinteknikbolaget ProstaLund har utvecklat en behandlingsmetod för godartad prostataförstoring som inte kräver kirurgi. På Urologidagarna i Malmö presenterades forskningsrapporten som bygger på en registerstudie över svenska män. Underlaget har tagits fram av bolaget och har de senaste åren studerats av oberoende forskare. Alla män i Sverige som har genomgått antingen kirurgi eller ProstaLunds värmebehandling från 1999 till 2019 i Sverige är inkluderade i den nya studien.

– Det här kommer att kullkasta rådande teorier, säger ProstaLunds vd Johan Wennerholm om siffrorna.

Resultatet visar att risken för prostatacancer var lägre efter värmebehandling jämfört med kirurgi. Av dem som hade genomgått värmebehandlingen var det 4,6 procent som fick en diagnos under uppföljningstiden, jämfört med 6,1 procent av dem som genomgått en kirurgisk behandling. Även dödligheten relaterad till prostatacancer minskade. Varför det är så är dock inte klarlagt.

– Det är bara vi i Sverige som gör en sådan här värmebehandling. Teorin är att när det finns cancerceller latent i prostatan och vi behandlar den i mellan 60 och 70 grader bränner vi bort cancercellerna. Men när man skär så dör inga cancerceller, säger Johan Wennerholm.

Strax efter att resultaten presenterades gick ProstaLund ut med att bolaget tecknat ett distributionsavtal med spanska Presurgy till ett värde av två miljoner kronor under de kommande två åren. Tidigare har bolaget även distributionsavtal i Storbritannien, Israel och Brasilien.

Mette Carlbom

En ny rapport som presenterades nyligen visar att ProstaLunds värmebehandling mot förstorad prostata ger mindre risk för prostatacancer än kirurgi. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad