onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

ProstaLund lanseras i Spanien

|  
|  

En ny rapport som presenterades nyligen visar att ProstaLunds värmebehandling mot förstorad prostata ger mindre risk för prostatacancer än kirurgi. Samtidigt har bolaget även tagit sig in på den spanska marknaden.

Medicinteknikbolaget ProstaLund har utvecklat en behandlingsmetod för godartad prostataförstoring som inte kräver kirurgi. På Urologidagarna i Malmö presenterades forskningsrapporten som bygger på en registerstudie över svenska män. Underlaget har tagits fram av bolaget och har de senaste åren studerats av oberoende forskare. Alla män i Sverige som har genomgått antingen kirurgi eller ProstaLunds värmebehandling från 1999 till 2019 i Sverige är inkluderade i den nya studien.

– Det här kommer att kullkasta rådande teorier, säger ProstaLunds vd Johan Wennerholm om siffrorna.

Resultatet visar att risken för prostatacancer var lägre efter värmebehandling jämfört med kirurgi. Av dem som hade genomgått värmebehandlingen var det 4,6 procent som fick en diagnos under uppföljningstiden, jämfört med 6,1 procent av dem som genomgått en kirurgisk behandling. Även dödligheten relaterad till prostatacancer minskade. Varför det är så är dock inte klarlagt.

– Det är bara vi i Sverige som gör en sådan här värmebehandling. Teorin är att när det finns cancerceller latent i prostatan och vi behandlar den i mellan 60 och 70 grader bränner vi bort cancercellerna. Men när man skär så dör inga cancerceller, säger Johan Wennerholm.

Strax efter att resultaten presenterades gick ProstaLund ut med att bolaget tecknat ett distributionsavtal med spanska Presurgy till ett värde av två miljoner kronor under de kommande två åren. Tidigare har bolaget även distributionsavtal i Storbritannien, Israel och Brasilien.

Mette Carlbom

En ny rapport som presenterades nyligen visar att ProstaLunds värmebehandling mot förstorad prostata ger mindre risk för prostatacancer än kirurgi. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt. 

  • Nanoecho valde börsnotering trots tufft marknadsklimat

    Nanoecho i Lund tvingades att kraftigt sänka teckningskursen under teckningsperioden inför börsinträdet i augusti. Men på onsdagen kom besked om ett godkännande från Läkemedelsverket och aktien har sedan dess rusat mer än 50 procent.

  • …och trög försäljning för en annan hjärnkylare

    Dignitanas nye vd Fredrik Jonsson ärver svaga siffror för kvartal två. Fokus ligger nu på att bredda erbjudandet till bolagets kunder, som är kliniker som ger cellgiftbehandling till cancerpatienter.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Hänt i vecka 26

    Finansiella räddningar i krysset var tongivande i veckans nyhetsflöde från skånska företag. Här figurerar bolag som Doxa, Alligator och Move By Bike, men också två starka kvinnor som gör affärer med varandra.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Till salu: app mot psykisk ohälsa

    Bolaget bakom hälsoappen Ablemind är försatt i konkurs. Men konkursförvaltaren är optimistisk och tror att han snabbt kan hitta en ny ägare till bolagets digitala verktyg.