tisdag 9 juli 2024

inloggad som

ProstaLund lanseras i Spanien

|  
|  

En ny rapport som presenterades nyligen visar att ProstaLunds värmebehandling mot förstorad prostata ger mindre risk för prostatacancer än kirurgi. Samtidigt har bolaget även tagit sig in på den spanska marknaden.

Medicinteknikbolaget ProstaLund har utvecklat en behandlingsmetod för godartad prostataförstoring som inte kräver kirurgi. På Urologidagarna i Malmö presenterades forskningsrapporten som bygger på en registerstudie över svenska män. Underlaget har tagits fram av bolaget och har de senaste åren studerats av oberoende forskare. Alla män i Sverige som har genomgått antingen kirurgi eller ProstaLunds värmebehandling från 1999 till 2019 i Sverige är inkluderade i den nya studien.

– Det här kommer att kullkasta rådande teorier, säger ProstaLunds vd Johan Wennerholm om siffrorna.

Resultatet visar att risken för prostatacancer var lägre efter värmebehandling jämfört med kirurgi. Av dem som hade genomgått värmebehandlingen var det 4,6 procent som fick en diagnos under uppföljningstiden, jämfört med 6,1 procent av dem som genomgått en kirurgisk behandling. Även dödligheten relaterad till prostatacancer minskade. Varför det är så är dock inte klarlagt.

– Det är bara vi i Sverige som gör en sådan här värmebehandling. Teorin är att när det finns cancerceller latent i prostatan och vi behandlar den i mellan 60 och 70 grader bränner vi bort cancercellerna. Men när man skär så dör inga cancerceller, säger Johan Wennerholm.

Strax efter att resultaten presenterades gick ProstaLund ut med att bolaget tecknat ett distributionsavtal med spanska Presurgy till ett värde av två miljoner kronor under de kommande två åren. Tidigare har bolaget även distributionsavtal i Storbritannien, Israel och Brasilien.

Mette Carlbom

En ny rapport som presenterades nyligen visar att ProstaLunds värmebehandling mot förstorad prostata ger mindre risk för prostatacancer än kirurgi. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Hänt i vecka 27

  Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.


 • Hänt i vecka 26

  Finansiella räddningar i krysset var tongivande i veckans nyhetsflöde från skånska företag. Här figurerar bolag som Doxa, Alligator och Move By Bike, men också två starka kvinnor som gör affärer med varandra.

 • Färgrikt bolag söker kapital

  Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

 • Till salu: app mot psykisk ohälsa

  Bolaget bakom hälsoappen Ablemind är försatt i konkurs. Men konkursförvaltaren är optimistisk och tror att han snabbt kan hitta en ny ägare till bolagets digitala verktyg.

 • USA-flytt lyfter Immunovia

  Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

 • Braincool polisanmäler vd:n

  Braincool har sparkat och polisanmält sin vd som påstås ha tagit 7,65 miljoner kronor från bolaget utan lov. Samtidigt avslöjar Lundabolaget att kapitalbehovet nu bedöms uppgå till uppåt 95 Mkr.

 • Beammwave och Vibrosense gör nyemissioner

  Kassorna tryter för flera skånska utvecklingsbolag. De senaste nyemissionerna gäller Beammwaves antennteknik och Vibrosenses medicinteknik.

 • Lundabolag får portföljen CE-märkt

  Det Spotlightnoterade medtech-bolaget Bibb Instruments har fått CE-godkännande för hela sin produktportfölj inom cancerdiagnostik.

 • … som pytsar in miljoner i cancerbolag

  Reccan Diagnostics har tagit in 8,6 miljoner kronor i en nyemission. Bland andra har Sandberg Development gått in med pengar i Lundabolaget som utvecklar ett test för att upptäcka cancer i bukspottkörteln.

 • Revansch för Cellavision

  Blodanalysföretaget Cellavision i Lund serverade på onsdagen en kvartalsrapport som var en rökare i krysset. Aktieinvesterare svarade med att lyfta aktien med nästan 20 procent.

 • Kritiserat fetmabolag växer så det knakar

  Lundabolaget Yazen får kritik för att behandla överviktiga på bekostnad av diabetessjuka. Men verksamheten växer i raketfart. Bolaget förbereder lansering i Tyskland och Nederländerna.