fredag 6 september 2024

inloggad som

Hypotyreos-behandling tar in kapital

|  
|  

Prolevi Bio tar in tre miljoner kronor för att förbereda kliniska studier med sin behandlingsmetod mot hypotyreos, en sjukdom i sköldkörteln som främst drabbar kvinnor. Det Limhamnsbaserade uppstartsbolaget tar samtidigt sats för en upp till tio gånger större runda inom kort.  

– Den aktuella rundan används till förberedelserna inför kliniska tester, immaterialrätt och samarbeten med läkemedelsindustrin för en kommersiell uppskalning, säger Prolevis vd Sahil Gupta. 

Han är ursprungligen från Indien, baserad i Frankfurt och har forskat inom life science i över tio år. Att företaget är förlagt till Malmö beror på medgrundarna som är baserade i regionen.

Idén till Prolevi kommer från behovet av innovationer åt den aktuella patientgruppen. Hypotyreos leder till brist på sköldkörtelhormon, vilket orsakar trötthet, viktuppgång, håravfall och nedstämdhet. Sjukdomen behandlas med läkemedel och enligt bolagets statistik är majoriteten av patienterna missnöjda med medicineringen.

Prolevis tes är att problemet inte ligger i läkemedlen i sig, utan i frisättningen av dem. Bolaget utvecklar därför en tablett med en kontrollerad frisättning, som ska följa patientens dygnsrytm och i högre utsträckning efterlikna kroppens egen produktion av sköldkörtelhormon.  

– Tabletten kan liknas vid en lök med flera lager, som långsamt frisätter hormon i takt med att lagren skalas av. Tekniken kallas erosion. Dosen administreras i enlighet med patientens dygnsrytm, som friska sköldkörtelhormon följer, säger Sahil Gupta. 

Hälften av kapitalet i den aktuella emissionen kommer från Almi Invest. Målet är att stänga nästa kapitalrunda i början av nästa år. Bolaget ska då ta in 20-30 miljoner kronor för att genomföra de kliniska fas 1-studierna under 2023. 

Emiliano Strauss

Prolevi Bio tar in tre miljoner kronor för att förbereda kliniska studier med sin behandlingsmetod mot hypotyreos, en sjukdom i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.


  • Nya rön kan ge Cantargia medvind

    Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.

  • Tufft kvartal för Genovis

    Det senaste kvartalet gick lite sämre för bioteknikbolaget Genovis i Lund efter ett antal framgångsrika år. Ränteläget i USA och Europa har lett till minskad försäljning av bolagets produkter till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital.

  • Gick under radarn med 1,3 mdr

    Bioteknikföretaget Acrivon har gjort en nyemission på ytterligare 1,3 miljarder kronor. Nyheten slank samtliga svenska medier förbi i våras eftersom bolaget inte är svenskt. Men grundaren Kristina Masson är en lundatjej som fick stora saker att hända. Rapidus träffade henne för en sommarintervju.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

    I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.