fredag 14 februari 2025

inloggad som

Hypotyreos-behandling tar in kapital

|  
|  

Prolevi Bio tar in tre miljoner kronor för att förbereda kliniska studier med sin behandlingsmetod mot hypotyreos, en sjukdom i sköldkörteln som främst drabbar kvinnor. Det Limhamnsbaserade uppstartsbolaget tar samtidigt sats för en upp till tio gånger större runda inom kort.  

– Den aktuella rundan används till förberedelserna inför kliniska tester, immaterialrätt och samarbeten med läkemedelsindustrin för en kommersiell uppskalning, säger Prolevis vd Sahil Gupta. 

Han är ursprungligen från Indien, baserad i Frankfurt och har forskat inom life science i över tio år. Att företaget är förlagt till Malmö beror på medgrundarna som är baserade i regionen.

Idén till Prolevi kommer från behovet av innovationer åt den aktuella patientgruppen. Hypotyreos leder till brist på sköldkörtelhormon, vilket orsakar trötthet, viktuppgång, håravfall och nedstämdhet. Sjukdomen behandlas med läkemedel och enligt bolagets statistik är majoriteten av patienterna missnöjda med medicineringen.

Prolevis tes är att problemet inte ligger i läkemedlen i sig, utan i frisättningen av dem. Bolaget utvecklar därför en tablett med en kontrollerad frisättning, som ska följa patientens dygnsrytm och i högre utsträckning efterlikna kroppens egen produktion av sköldkörtelhormon.  

– Tabletten kan liknas vid en lök med flera lager, som långsamt frisätter hormon i takt med att lagren skalas av. Tekniken kallas erosion. Dosen administreras i enlighet med patientens dygnsrytm, som friska sköldkörtelhormon följer, säger Sahil Gupta. 

Hälften av kapitalet i den aktuella emissionen kommer från Almi Invest. Målet är att stänga nästa kapitalrunda i början av nästa år. Bolaget ska då ta in 20-30 miljoner kronor för att genomföra de kliniska fas 1-studierna under 2023. 

Emiliano Strauss

Prolevi Bio tar in tre miljoner kronor för att förbereda kliniska studier med sin behandlingsmetod mot hypotyreos, en sjukdom i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Akut läge i återbruksbolaget

    Godsinlösen Nordic, GIAB, i Malmö är i akut likviditetsbrist. Vd Christer Persson kan inte utesluta konkurs eller rekonstruktion. Aktien störtdök efter dagens besked.

  • Norskt IT-företag köper Competensum

    ,
    HR-konsultföretaget Competensum i Helsingborg har blivit med norska ägare. — Vi kommer behöva rekrytera nu, säger vd Camilla Danielsson.

  • Upp och ned i rapportströmmen

    Medan Precise Biometics inte infriade förväntningarna gick det desto bättre för Careium. Både Kjell Group och Eolus meddelar nya finansiella målsättningar. Här är dagens skånska kvartalsrapporter.


  • Cantargia-vd:n får gå på dagen

    Göran Forsberg avgår som vd för cancerforskningsbolaget Cantargia i Lund. Vad som ligger bakom avgången är något oklart, från bolagets håll är det locket på.

  • Wnt Research kastar in handduken

    Det Spotlightnoterade läkemedelsbolaget Wnt Research lägger ner verksamheten. Bolaget och börsplatsen tas över av Stockholmsbolaget Opsy genom ett omvänt förvärv. Alternativet är likvidation.

  • Nu eller aldrig för Alligator

    Alligator Bioscience i Lund säljer ut nya aktier med megarabatt. När teckningskursen för en nyemission publicerades på måndagen föll aktien med 37 procent. Är detta botten?

  • Xinnate får exklusivitet på miljardmarknad

    Smilebolaget Xinnate i Lund får särläkemedelsstatus i USA. Nu kan en fas 2-studie inledas med utsikt till exklusivitet på en marknad som uppskattas vara värd uppåt 20 miljarder kronor.

  • EQL fortsätter växa lönsamt

    Lundabolaget EQL Pharma fortsätter att gå mot strömmen bland regionens läkemedelsbolag. Nysläppta delårssiffror visar på fortsatt lönsam tillväxt. Så här gick det.

  • Hansa Biopharma steg på fas 2-resultat

    Hansa Biopharma i Lund, med vd Søren Tulstrup, rapporterar positiva fullständiga resultat från en fas 2-studie. Aktien steg på onsdagen.

  • Abliva blir holländskt

    Läkemedelsbolaget Abliva i Lund, med vd Helen Donnelly, säljs till det holländska bolaget Pharming för 725 Mkr. Priset är rejält högre än vad Ablivas aktie stängde på i fredags.

  • Cyxone i konkurs – ”Det svider”

    – Vi har gjort allt vi kunnat för att undvika konkurs. Det svider för mig och för alla andra aktieägare. Det säger biotech-veteranen Kjell Stenberg sedan konkursen i hans börsnoterade bolag Cyxone är ett faktum. Därmed är mer än 100 miljoner kronor i nyemissioner förlorade.

  • Alligator skär ner – igen

    Alligator Bioscience säger upp två tredjedelar av personalen. Samtidigt vill bolaget göra en nyemission på 280 miljoner kronor för att satsa allt på ett kort.

  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.