tisdag 3 oktober 2023

inloggad som

Hypotyreos-behandling tar in kapital

|  
|  

Prolevi Bio tar in tre miljoner kronor för att förbereda kliniska studier med sin behandlingsmetod mot hypotyreos, en sjukdom i sköldkörteln som främst drabbar kvinnor. Det Limhamnsbaserade uppstartsbolaget tar samtidigt sats för en upp till tio gånger större runda inom kort.  

– Den aktuella rundan används till förberedelserna inför kliniska tester, immaterialrätt och samarbeten med läkemedelsindustrin för en kommersiell uppskalning, säger Prolevis vd Sahil Gupta. 

Han är ursprungligen från Indien, baserad i Frankfurt och har forskat inom life science i över tio år. Att företaget är förlagt till Malmö beror på medgrundarna som är baserade i regionen.

Idén till Prolevi kommer från behovet av innovationer åt den aktuella patientgruppen. Hypotyreos leder till brist på sköldkörtelhormon, vilket orsakar trötthet, viktuppgång, håravfall och nedstämdhet. Sjukdomen behandlas med läkemedel och enligt bolagets statistik är majoriteten av patienterna missnöjda med medicineringen.

Prolevis tes är att problemet inte ligger i läkemedlen i sig, utan i frisättningen av dem. Bolaget utvecklar därför en tablett med en kontrollerad frisättning, som ska följa patientens dygnsrytm och i högre utsträckning efterlikna kroppens egen produktion av sköldkörtelhormon.  

– Tabletten kan liknas vid en lök med flera lager, som långsamt frisätter hormon i takt med att lagren skalas av. Tekniken kallas erosion. Dosen administreras i enlighet med patientens dygnsrytm, som friska sköldkörtelhormon följer, säger Sahil Gupta. 

Hälften av kapitalet i den aktuella emissionen kommer från Almi Invest. Målet är att stänga nästa kapitalrunda i början av nästa år. Bolaget ska då ta in 20-30 miljoner kronor för att genomföra de kliniska fas 1-studierna under 2023. 

Emiliano Strauss

Prolevi Bio tar in tre miljoner kronor för att förbereda kliniska studier med sin behandlingsmetod mot hypotyreos, en sjukdom i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad