tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Hypotyreos-behandling tar in kapital

|  
|  

Prolevi Bio tar in tre miljoner kronor för att förbereda kliniska studier med sin behandlingsmetod mot hypotyreos, en sjukdom i sköldkörteln som främst drabbar kvinnor. Det Limhamnsbaserade uppstartsbolaget tar samtidigt sats för en upp till tio gånger större runda inom kort.  

– Den aktuella rundan används till förberedelserna inför kliniska tester, immaterialrätt och samarbeten med läkemedelsindustrin för en kommersiell uppskalning, säger Prolevis vd Sahil Gupta. 

Han är ursprungligen från Indien, baserad i Frankfurt och har forskat inom life science i över tio år. Att företaget är förlagt till Malmö beror på medgrundarna som är baserade i regionen.

Idén till Prolevi kommer från behovet av innovationer åt den aktuella patientgruppen. Hypotyreos leder till brist på sköldkörtelhormon, vilket orsakar trötthet, viktuppgång, håravfall och nedstämdhet. Sjukdomen behandlas med läkemedel och enligt bolagets statistik är majoriteten av patienterna missnöjda med medicineringen.

Prolevis tes är att problemet inte ligger i läkemedlen i sig, utan i frisättningen av dem. Bolaget utvecklar därför en tablett med en kontrollerad frisättning, som ska följa patientens dygnsrytm och i högre utsträckning efterlikna kroppens egen produktion av sköldkörtelhormon.  

– Tabletten kan liknas vid en lök med flera lager, som långsamt frisätter hormon i takt med att lagren skalas av. Tekniken kallas erosion. Dosen administreras i enlighet med patientens dygnsrytm, som friska sköldkörtelhormon följer, säger Sahil Gupta. 

Hälften av kapitalet i den aktuella emissionen kommer från Almi Invest. Målet är att stänga nästa kapitalrunda i början av nästa år. Bolaget ska då ta in 20-30 miljoner kronor för att genomföra de kliniska fas 1-studierna under 2023. 

Emiliano Strauss

Prolevi Bio tar in tre miljoner kronor för att förbereda kliniska studier med sin behandlingsmetod mot hypotyreos, en sjukdom i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Miljardavtalet sprack

  Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

 • Enorama lanserar i USA

  Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

 • Magle på köparstråt

  Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

 • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

  I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

 • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

  Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

 • Camurus lyfter på rapport

  Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

 • Ascelia rusar på fas 3-resultat

  Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

 • Investerarna ratar skånska life science-bolag

  21 procent av svenska life science-bolag finns i Skåne. Men de får bara 5 procent av riskkapitalet. Det visar Medicon Village i en ny rapport.

 • ”Starta inte ett bolag för tidigt”

  För tidigt startade bolag hamnar lättare i ”the valley of death” och det finns en tendens till detta som är starkare i Sverige än på annat håll. Det säger multientreprenören Carl Borrebaeck i den rapport som Medicon Valley presenterar i dag.

 • Kjell Stenberg tillbaka till Cyxone

  Kjell Stenberg satte Malmöbolaget Cyxone på börsen för åtta år sedan. Nu kommer han tillbaka som vd för att ta hand om bolaget som har haft tunga motgångar.