fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Tunga delägare fyller UGLK:s kassa

|  
|  

Det medicintekniska bolaget UGLK Science, som fokuserar på njurtransplantationer, tar in strax under 20 miljoner kronor. Wachtmeisterstiftelsen är huvudinvesterare och en av de befintliga delägarna som stärker sin position. UGLK har sedan ett år tillbaka ett partnerskap med det schweiziska läkemedelsbolaget Novartis, som också går in med mer kapital.

– Med det nya kapitalet satsar vi på fortsatt utveckling. Vi ska bevisa att vi kan bibehålla tempot och bygga en kompetensbaserad grund som företaget står på, säger Ludvig Sjöberg, vd för UGLK Science.

Bolaget utvecklar en teknik för att rädda fler njurar till transplantation. Den går ut på att laga njuren genom att rensa kärlen från blodproppar utan att orsaka skada, vilket gör att organen inte behöver tas ut och säkras på över fyra timmar efter donatorns död.

UGLK tar nu fram en prototyp för att skapa klinisk evidens. Nästa stora milstolpe är att få bevisat att deras patenterade metod fungerar lika bra på människa som på djur. Ludvig Sjöberg säger att fler organ skulle kunna användas för transplantationer.

– På grisar har vi lovande data som publicerats under den gångna våren. På marknaden finns en uppsjö av produkter för njurar i samband med transplantation, men hittills har forskningen riktat in sig på fungerande njurar. Vår strategi är unik och går ut på att ta icke-fungerande njurar och rekonditionera dem så att de blir fullgoda för transplantation.

Bolaget grundades 2019 och har gått från två till åtta heltidsanställda inom loppet av ett år, och nyrekryteringar fortlöper under hösten med målet att kommersialisera företaget.

– Vi vill ha en tidig proof of concept och reser nu därför tillräckligt mycket kapital för att klara oss. Sedan när vi har det bevisat att vår metod fungerar på människa så kommer vi att behöva mer pengar. År 2026 hoppas vi att finnas tillgängliga på marknaden, säger Ludvig Sjöberg.

Julia Eriksson

Det medicintekniska bolaget UGLK Science, som fokuserar på njurtransplantationer, tar in strax under 20 miljoner kronor. Wachtmeisterstiftelsen är huvudinvesterare och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Ägarskifte i heta Lidgren-bolaget

    Lundaforskaren och serieentreprenören Lars Lidgren möblerar om i företagsfamiljen Moroxite. Ett av bolagen byter namn och skiftar ägare från ett oljebolag i Singapore till brorsönerna som blir majoritetsägare.

  • Paindrainer stänger fördröjd runda

    Lundabolaget Paindrainer har kommit i mål med en nyemission som varit på gång sedan 2023. Rundan leddes av av två nya ankarinvesterare och nu ska den ökade USA-satsningen bli verklighet.

  • Suturion får grönt ljus av FDA

    Lundabolaget Suturion har fått sin kirurgiska symaskin godkänd av amerikanska FDA. Nu börjar resan på riktigt. Vd Paan Hermansson berättar om planerna.

  • Första ordern viktig symbol för Bibb

    Det Spotlightnoterade medtech-bolaget Bibb Instruments säkrar sin första kommersiella order. I dagarna offentliggjordes också utfallet av den senaste nyemissionen.

  • Arjo sparkar vd:n

    Den Malmöbaserade medicinteknikjätten Arjos vd Joacim Lindoff får gå. Samtidigt skjuter bolaget upp sin planerade kapitalmarknadsdag och publicerar delårssiffror i förtid.

  • Ännu mer pengar till Magle

    Magle Group i Malmö har ännu inte stängt den företrädesemission som inleddes i november. Nu vill bolaget plocka in ytterligare 26,6 miljoner i en riktad emission.

  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.