tisdag 23 april 2024

inloggad som

Tunga delägare fyller UGLK:s kassa

|  
|  

Det medicintekniska bolaget UGLK Science, som fokuserar på njurtransplantationer, tar in strax under 20 miljoner kronor. Wachtmeisterstiftelsen är huvudinvesterare och en av de befintliga delägarna som stärker sin position. UGLK har sedan ett år tillbaka ett partnerskap med det schweiziska läkemedelsbolaget Novartis, som också går in med mer kapital.

– Med det nya kapitalet satsar vi på fortsatt utveckling. Vi ska bevisa att vi kan bibehålla tempot och bygga en kompetensbaserad grund som företaget står på, säger Ludvig Sjöberg, vd för UGLK Science.

Bolaget utvecklar en teknik för att rädda fler njurar till transplantation. Den går ut på att laga njuren genom att rensa kärlen från blodproppar utan att orsaka skada, vilket gör att organen inte behöver tas ut och säkras på över fyra timmar efter donatorns död.

UGLK tar nu fram en prototyp för att skapa klinisk evidens. Nästa stora milstolpe är att få bevisat att deras patenterade metod fungerar lika bra på människa som på djur. Ludvig Sjöberg säger att fler organ skulle kunna användas för transplantationer.

– På grisar har vi lovande data som publicerats under den gångna våren. På marknaden finns en uppsjö av produkter för njurar i samband med transplantation, men hittills har forskningen riktat in sig på fungerande njurar. Vår strategi är unik och går ut på att ta icke-fungerande njurar och rekonditionera dem så att de blir fullgoda för transplantation.

Bolaget grundades 2019 och har gått från två till åtta heltidsanställda inom loppet av ett år, och nyrekryteringar fortlöper under hösten med målet att kommersialisera företaget.

– Vi vill ha en tidig proof of concept och reser nu därför tillräckligt mycket kapital för att klara oss. Sedan när vi har det bevisat att vår metod fungerar på människa så kommer vi att behöva mer pengar. År 2026 hoppas vi att finnas tillgängliga på marknaden, säger Ludvig Sjöberg.

Julia Eriksson

Det medicintekniska bolaget UGLK Science, som fokuserar på njurtransplantationer, tar in strax under 20 miljoner kronor. Wachtmeisterstiftelsen är huvudinvesterare och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad