måndag 2 oktober 2023

inloggad som

250 miljoner euro till fintech-bolag

|  
|  

Danska Moneyflow tar sikte på den svenska marknaden, framför allt svenska startups och andra mindre företag. Fintech-bolaget lånar 250 miljoner euro, motsvarande cirka 2,7 miljarder kronor, från belgiska Aion Bank. Detta under en pågående europeisk expansion.

Moneyflow har funnits i fyra år och är baserat i Köpenhamn. Nu vill bolaget dra nytta av närheten till den svenska marknaden och ha den som ett nytt huvudfokus.

– Vi har redan anställt många svenskar och fler är på väg, säger  Moneyflows vd och medgrundare Kim Ulf Rehfeld Thodén.

Moneyflow köper fakturor av sina kunder, främst mindre företag, som därigenom kan slippa likviditetsproblem vid till exempel sena betalningar. Med hjälp av maskininlärning ska Moneyflows algoritmer snabbt bedöma kvaliteten på de två parterna i transaktionen. Vid grönt ljus kan den säljande parten omedelbart få betalt för sin faktura.

Sedan starten 2018 har Moneyflow, som är godkänt av den danska Finansinspektionen, gått med förlust. Från 2020 till räkenskapsåret 2021 fördubblades det negativa resultatet till minus tolv miljoner danska kronor. Å andra sidan växer det egna kapitalet, 2021 låg det på 38 danska miljoner.

– Ja, vi har underskott och ingen brådska att gå plus minus noll. Vi är mer upptagna med att växa internationellt, säger Kim Ulf Rehfeld Thodén till Rapidus.

Moneyflow samarbetar bland annat med leverantörer av affärssystem som Visma e-conomic, Dinero och Order Management. Kim Ulf Rehfeld Thodén tackade, inför det aktuella lånet, ändå nej till investeringar från bland annat Visma.

– Vi valde att finansiera i egen regi, säger han.

Keld Broksø

Danska Moneyflow tar sikte på den svenska marknaden, framför allt svenska startups och andra mindre företag. Fintech-bolaget lånar 250 miljoner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad