tisdag 16 juli 2024

inloggad som

250 miljoner euro till fintech-bolag

|  
|  

Danska Moneyflow tar sikte på den svenska marknaden, framför allt svenska startups och andra mindre företag. Fintech-bolaget lånar 250 miljoner euro, motsvarande cirka 2,7 miljarder kronor, från belgiska Aion Bank. Detta under en pågående europeisk expansion.

Moneyflow har funnits i fyra år och är baserat i Köpenhamn. Nu vill bolaget dra nytta av närheten till den svenska marknaden och ha den som ett nytt huvudfokus.

– Vi har redan anställt många svenskar och fler är på väg, säger  Moneyflows vd och medgrundare Kim Ulf Rehfeld Thodén.

Moneyflow köper fakturor av sina kunder, främst mindre företag, som därigenom kan slippa likviditetsproblem vid till exempel sena betalningar. Med hjälp av maskininlärning ska Moneyflows algoritmer snabbt bedöma kvaliteten på de två parterna i transaktionen. Vid grönt ljus kan den säljande parten omedelbart få betalt för sin faktura.

Sedan starten 2018 har Moneyflow, som är godkänt av den danska Finansinspektionen, gått med förlust. Från 2020 till räkenskapsåret 2021 fördubblades det negativa resultatet till minus tolv miljoner danska kronor. Å andra sidan växer det egna kapitalet, 2021 låg det på 38 danska miljoner.

– Ja, vi har underskott och ingen brådska att gå plus minus noll. Vi är mer upptagna med att växa internationellt, säger Kim Ulf Rehfeld Thodén till Rapidus.

Moneyflow samarbetar bland annat med leverantörer av affärssystem som Visma e-conomic, Dinero och Order Management. Kim Ulf Rehfeld Thodén tackade, inför det aktuella lånet, ändå nej till investeringar från bland annat Visma.

– Vi valde att finansiera i egen regi, säger han.

Keld Broksø

Danska Moneyflow tar sikte på den svenska marknaden, framför allt svenska startups och andra mindre företag. Fintech-bolaget lånar 250 miljoner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Skånska aktievinnare – och förlorare

  Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

 • Hon sätter 1 miljard i rullning

  Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Tunga skånska portföljer

  Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

 • Youcruit i konkurs

  Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

 • Aktietips för sommaren

  Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

 • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

  Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

 • 740 Mkr till Sandberg

  Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

 • Storytel gjorde honom till ängel

  En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.