tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

250 miljoner euro till fintech-bolag

|  
|  

Danska Moneyflow tar sikte på den svenska marknaden, framför allt svenska startups och andra mindre företag. Fintech-bolaget lånar 250 miljoner euro, motsvarande cirka 2,7 miljarder kronor, från belgiska Aion Bank. Detta under en pågående europeisk expansion.

Moneyflow har funnits i fyra år och är baserat i Köpenhamn. Nu vill bolaget dra nytta av närheten till den svenska marknaden och ha den som ett nytt huvudfokus.

– Vi har redan anställt många svenskar och fler är på väg, säger  Moneyflows vd och medgrundare Kim Ulf Rehfeld Thodén.

Moneyflow köper fakturor av sina kunder, främst mindre företag, som därigenom kan slippa likviditetsproblem vid till exempel sena betalningar. Med hjälp av maskininlärning ska Moneyflows algoritmer snabbt bedöma kvaliteten på de två parterna i transaktionen. Vid grönt ljus kan den säljande parten omedelbart få betalt för sin faktura.

Sedan starten 2018 har Moneyflow, som är godkänt av den danska Finansinspektionen, gått med förlust. Från 2020 till räkenskapsåret 2021 fördubblades det negativa resultatet till minus tolv miljoner danska kronor. Å andra sidan växer det egna kapitalet, 2021 låg det på 38 danska miljoner.

– Ja, vi har underskott och ingen brådska att gå plus minus noll. Vi är mer upptagna med att växa internationellt, säger Kim Ulf Rehfeld Thodén till Rapidus.

Moneyflow samarbetar bland annat med leverantörer av affärssystem som Visma e-conomic, Dinero och Order Management. Kim Ulf Rehfeld Thodén tackade, inför det aktuella lånet, ändå nej till investeringar från bland annat Visma.

– Vi valde att finansiera i egen regi, säger han.

Keld Broksø

Danska Moneyflow tar sikte på den svenska marknaden, framför allt svenska startups och andra mindre företag. Fintech-bolaget lånar 250 miljoner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.