lördag 23 november 2024

inloggad som

Innoscentia gör sig redo för pilotstudie

|  
|  

Innoscentia, som utvecklar livsmedelsetiketter för att kunna mäta färskheten i livsmedel, har tagit in fem miljoner i en finansieringsrunda från existerande ägare.

– Vi har tagit in pengar för att optimera vår produkt. Vi befinner oss nu i slutfasen av att ta fram vår första version av livsmedelsetiketter. Det känns spännande att se hur det rullar på det kommande året, säger Innoscentias vd Erik Månsson.

Bolaget utvecklar en patenterad sensorbaserad matetikett, som ska läsa av färskheten i livsmedel genom att mäta gasutvecklingen i förpackningen.

– Vi har tagit fram en prototyp som kalibreras just nu. I ett initialt skede testar vi vår produkt för kött, men i en förlängning vill vi kunna använda etiketten på andra livsmedel.

Företaget testade tidigare sin produkt i Indien, men hyr sedan en tid tillbaka in sig på Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp där bolaget har full kontroll över labbmiljö, personal och faciliteter. I början av nästa år inleds ett pilotprojekt där etiketterna ska testas skarpt.

– Stora aktörer i Norden är intresserade av att delta i pilotprojektet, vilket känns jätteroligt. Om de deltar kommer det förhoppningsvis mynna ut i långsiktiga samarbeten med köttproducenter. På samma gång vet vi att saker och ting ofta tar längre tid än vad man tror, men vi hoppas ändå att vi finns ute på marknaden någon gång nästa höst, säger Erik Månsson.

Julia Eriksson

Innoscentia, som utvecklar livsmedelsetiketter för att kunna mäta färskheten i livsmedel, har tagit in fem miljoner i en finansieringsrunda från […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.

  • Därför nappar Doro på norska budet

    Det noterade Malmöbolaget Doros styrelse rekommenderade i förra veckan ägarna att acceptera ett bud från norska Xplora. Nu förklarar styrelseordförande Juha Mört hur de resonerar.

  • Google öppnar dörren för Zaplox

    Först Apple Wallet, sedan Google Wallet. I sommar har Lundabolaget Zaplox, med vd Tess Mattisson, lanserat världens första digitala hotellnyckellösning för Android-användare, framtagen i samarbete med Google. En första installation finns på Petter Stordalens hotell Clarion Hotel Post i Göteborg.

  • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

    Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.