fredag 3 maj 2024

inloggad som

Innoscentia gör sig redo för pilotstudie

|  
|  

Innoscentia, som utvecklar livsmedelsetiketter för att kunna mäta färskheten i livsmedel, har tagit in fem miljoner i en finansieringsrunda från existerande ägare.

– Vi har tagit in pengar för att optimera vår produkt. Vi befinner oss nu i slutfasen av att ta fram vår första version av livsmedelsetiketter. Det känns spännande att se hur det rullar på det kommande året, säger Innoscentias vd Erik Månsson.

Bolaget utvecklar en patenterad sensorbaserad matetikett, som ska läsa av färskheten i livsmedel genom att mäta gasutvecklingen i förpackningen.

– Vi har tagit fram en prototyp som kalibreras just nu. I ett initialt skede testar vi vår produkt för kött, men i en förlängning vill vi kunna använda etiketten på andra livsmedel.

Företaget testade tidigare sin produkt i Indien, men hyr sedan en tid tillbaka in sig på Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp där bolaget har full kontroll över labbmiljö, personal och faciliteter. I början av nästa år inleds ett pilotprojekt där etiketterna ska testas skarpt.

– Stora aktörer i Norden är intresserade av att delta i pilotprojektet, vilket känns jätteroligt. Om de deltar kommer det förhoppningsvis mynna ut i långsiktiga samarbeten med köttproducenter. På samma gång vet vi att saker och ting ofta tar längre tid än vad man tror, men vi hoppas ändå att vi finns ute på marknaden någon gång nästa höst, säger Erik Månsson.

Julia Eriksson

Innoscentia, som utvecklar livsmedelsetiketter för att kunna mäta färskheten i livsmedel, har tagit in fem miljoner i en finansieringsrunda från […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.