I slutet av september avslutas projektet Microbiome Signature Project, som drivs av bland andra Medicon Valley Alliance (MVA). Målet har varit att stärka regionens forskning och näringsliv inom mikrobiomfältet, och projektet har bland annat lett till att fyra nya bolag och fler än 25 högt specialiserade personer etablerat sig i regionen.
Mikrobiom är benämningen på de mikroorganismer som finns i och på människokroppen. Det finns olika mikrobiom på exempelvis huden, i tarmen och naveln.
– Vi har attraherat nya talanger till regionens universitet och företag, liksom fyra nya bolag med huvudkontor i Storbritannien, Turkiet och Kina. Genom benchmarking har vi sett att regionen har ett av de främsta mikrobiomklustren i Europa bedömt efter antal publicerade forskningsartiklar, säger Sarah Lidé, projektledare vid MVA.
Bland målen fanns att förbättra samarbetet mellan forskning, näringsliv och kliniker samt att attrahera internationella investeringar. Projektets genomgång visar att över 80 företag, universitet och institut arbetar inom fältet i regionen och att fler än hundra mikrobiomrelaterade kliniska studier pågår eller har genomförts.
De olika mikrobiomen ser enligt forskningen ut att inverka på sjukdomar som diabetes, ledgångsreumatism och vissa typer av cancer.
– Mikrobiom är ett hett forskningsområde. De senaste nära 20 åren har många spännande möjligheter upptäckts men det är väldigt komplext och svårt att komma till evidens. Företag som Ferring, Johnson & Johnson och Biogaia har stora ambitioner, men vi ser nog inget genombrott för nya produkter som förebygger eller behandlar sjukdom på länge, säger Micael Györei från Invest in Skåne.
Den 27 september avslutas projektet i samband med konferensen NLS Days i Malmö. MVA driver projektet tillsammans med Invest in Skåne och Copenhagen Capacity med en totalbudget på över 25 miljoner kronor, varav hälften kommer från EU:s regionala utvecklingsfond. Regionens nya mikrobiom-bolag är Viramal, Happybios, Enbiosis Biotechnology och Antev.
Elisabet Ottosson