tisdag 3 oktober 2023

inloggad som

EKN riktar ny produkt till mindre tillväxtföretag

Exportkreditnämnden (EKN) lanserar en ny produkt som ska komplettera myndighetens mångåriga verksamhet med garantier till exportnäringen. Från att ha riktat sina garantier till små-, mellanstora och stora exportföretag samt deras banker till att nu också omfatta mindre tillväxtföretag som nyss kommersialiserats. 

– Vi ser allt fler små bolag i Sverige som redan i sin affärsidé måste kunna visa hur de ska skala upp utomlands. Många branscher är globala, så vi ser detta som en naturlig utveckling av vår verksamhet. Vi kan ta risk på 75 procent av krediten eller i en enskild affär, för att stimulera banker att satsa på bolag i tidigare skeden. Om vi tar en stor del av risken så borde bankerna bli mer intresserade, säger Greger Leijonhufvud, EKN:s regionchef i södra i Sverige.

EKN är en statlig myndighet som sedan 1933 arbetat för främja svensk export och svenska företags internationalisering. Det gör EKN genom att erbjuda garantier till exportföretag för att försäkra dem mot uteblivna betalningar utomlands. Myndigheten erbjuder även garantier till banker som lånar ut till exportföretag eller deras underleverantörer. 

Garantierna har tidigare varit riktade till små- och mellanstora bolag. Nu vidgas verksamheten till att också inkludera tillväxtbolag i ett ännu tidigare skede. Premierna för dessa garantier finansierar verksamheten och sedan corona-utbrottet har myndigheten sett en kraftig ökning i efterfrågan av deras garantier. EKN delar kontor med Almi Företagspartner i Malmö. 

Emiliano Strauss

Exportkreditnämnden (EKN) lanserar en ny produkt som ska komplettera myndighetens mångåriga verksamhet med garantier till exportnäringen. Från att ha riktat […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad