måndag 25 september 2023

inloggad som

Reccan får ny vd

Lundbaserade Reccan får in Malin Bornschein som ny vd i augusti. Hon lämnar då vd-posten på den amerikanska distributören Henry Scheins skandinaviska kontor i Trelleborg och tar med sig erfarenhet från medicintekniska företag som Svar Life Science och danska Dako.

Reccan arbetar med att ta fram prototyper för tidig diagnostik av cancer i bukspottkörteln, en av de dödligaste cancerformerna som i dag inte har några screeningmetoder.

– Vi ska bygga upp ett starkt team och får nu en mycket kompetent, kvinnlig ledning med Malin som vd tillsammans med Anna Brodén som är vår affärsutvecklare. Vi fortsätter att rekrytera, framför allt inom områdena kvalitet, regulatory och finans, där vi i dag använder konsulter, säger Reccans grundare och tillförordnade vd Roland Andersson.

Reccan har en panel av biomarkörer och tar fram ett snabbtest samt en laboratoriemetod – båda blodanalyser – för tidig upptäckt av cancer i bukspottskörteln. Målet är att kunna upptäcka cancern tidigt hos riskgrupperna och kraftigt öka överlevnaden bland dem som kan erbjudas kirurgi och cytostatika. Testerna bygger på forskning vid Lunds universitet där Roland Andersson är professor, kirurg och chef för forskargruppen inom pankreatologi.

– Vår plan är att ha den första prototypen klar i höst och genomföra CE-märkning under första halvåret nästa år. Vi räknar med att ha produkterna ute på marknaden om två-tre år, säger Roland Andersson.

Bolaget fick tidigare i år tre miljoner kronor från Vinnova genom Swelife och Medtech4Health i utlysningen Samverkansprojekt för bättre hälsa, samt tog in 14 miljoner kronor i riskkapital från framför allt tidigare ägare.

Elisabet Ottosson

Lundbaserade Reccan får in Malin Bornschein som ny vd i augusti. Hon lämnar då vd-posten på den amerikanska distributören Henry […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad