torsdag 25 april 2024

inloggad som

Reccan får ny vd

Lundbaserade Reccan får in Malin Bornschein som ny vd i augusti. Hon lämnar då vd-posten på den amerikanska distributören Henry Scheins skandinaviska kontor i Trelleborg och tar med sig erfarenhet från medicintekniska företag som Svar Life Science och danska Dako.

Reccan arbetar med att ta fram prototyper för tidig diagnostik av cancer i bukspottkörteln, en av de dödligaste cancerformerna som i dag inte har några screeningmetoder.

– Vi ska bygga upp ett starkt team och får nu en mycket kompetent, kvinnlig ledning med Malin som vd tillsammans med Anna Brodén som är vår affärsutvecklare. Vi fortsätter att rekrytera, framför allt inom områdena kvalitet, regulatory och finans, där vi i dag använder konsulter, säger Reccans grundare och tillförordnade vd Roland Andersson.

Reccan har en panel av biomarkörer och tar fram ett snabbtest samt en laboratoriemetod – båda blodanalyser – för tidig upptäckt av cancer i bukspottskörteln. Målet är att kunna upptäcka cancern tidigt hos riskgrupperna och kraftigt öka överlevnaden bland dem som kan erbjudas kirurgi och cytostatika. Testerna bygger på forskning vid Lunds universitet där Roland Andersson är professor, kirurg och chef för forskargruppen inom pankreatologi.

– Vår plan är att ha den första prototypen klar i höst och genomföra CE-märkning under första halvåret nästa år. Vi räknar med att ha produkterna ute på marknaden om två-tre år, säger Roland Andersson.

Bolaget fick tidigare i år tre miljoner kronor från Vinnova genom Swelife och Medtech4Health i utlysningen Samverkansprojekt för bättre hälsa, samt tog in 14 miljoner kronor i riskkapital från framför allt tidigare ägare.

Elisabet Ottosson

Lundbaserade Reccan får in Malin Bornschein som ny vd i augusti. Hon lämnar då vd-posten på den amerikanska distributören Henry […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.