tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Reccan får ny vd

Lundbaserade Reccan får in Malin Bornschein som ny vd i augusti. Hon lämnar då vd-posten på den amerikanska distributören Henry Scheins skandinaviska kontor i Trelleborg och tar med sig erfarenhet från medicintekniska företag som Svar Life Science och danska Dako.

Reccan arbetar med att ta fram prototyper för tidig diagnostik av cancer i bukspottkörteln, en av de dödligaste cancerformerna som i dag inte har några screeningmetoder.

– Vi ska bygga upp ett starkt team och får nu en mycket kompetent, kvinnlig ledning med Malin som vd tillsammans med Anna Brodén som är vår affärsutvecklare. Vi fortsätter att rekrytera, framför allt inom områdena kvalitet, regulatory och finans, där vi i dag använder konsulter, säger Reccans grundare och tillförordnade vd Roland Andersson.

Reccan har en panel av biomarkörer och tar fram ett snabbtest samt en laboratoriemetod – båda blodanalyser – för tidig upptäckt av cancer i bukspottskörteln. Målet är att kunna upptäcka cancern tidigt hos riskgrupperna och kraftigt öka överlevnaden bland dem som kan erbjudas kirurgi och cytostatika. Testerna bygger på forskning vid Lunds universitet där Roland Andersson är professor, kirurg och chef för forskargruppen inom pankreatologi.

– Vår plan är att ha den första prototypen klar i höst och genomföra CE-märkning under första halvåret nästa år. Vi räknar med att ha produkterna ute på marknaden om två-tre år, säger Roland Andersson.

Bolaget fick tidigare i år tre miljoner kronor från Vinnova genom Swelife och Medtech4Health i utlysningen Samverkansprojekt för bättre hälsa, samt tog in 14 miljoner kronor i riskkapital från framför allt tidigare ägare.

Elisabet Ottosson

Lundbaserade Reccan får in Malin Bornschein som ny vd i augusti. Hon lämnar då vd-posten på den amerikanska distributören Henry […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.