måndag 1 juli 2024

inloggad som

EQP blir Intic Capital Partners

Malmöbaserade investeringsbolaget EQP Capital Partners har bytt vd och byter nu namn till Intic Capital Partners. Bolaget har även gjort sin första investering – på andra försöket.

– Det står för ”innovation needs technology, industry and capital”, vilket speglar investeringsinriktning, kompetens och erfarenhet. Vi ser gärna investeringar där tekniken och lösningen är en viktig del i en näringskedja, säger Intics nye vd Rickard Nilsson. 

Rapidus rapporterade i december att dåvarande EQP var på väg att göra sin första investering i mjukvaruföretaget GoldPen. I februari valde dock EQP att avstå från affären efter att dess grundare och vd Ali Shirazi lämnat bolaget av personliga skäl.

Investeringsbolaget gjorde i stället premiär med en investering på 20 miljoner kronor i Malmöbaserade Crossbreed, som utvecklar AI-baserade tjänster för energioptimering inom energisektorn. 

– Vi tror att Crossbreed har ett väldigt starkt erbjudande för värmesystem i större fastigheter och fjärrvärmeverk. Crossbreeds modell är mycket skalbar och bygger på en solid och agil IT-struktur, strategiska samarbeten och bred kompetens, säger Rickard Nilsson. 

Intics första fond, Intic Invest 1, söker aktivt efter nya förvärv och är samtidigt fortsatt öppen för investerare. Målet är att uppnå ett investeringskapital på 300 miljoner kronor och snitta tre till fem investeringar per år under 2022-2023, med en årlig avkastning på 12-14 procent över fondens livstid på fem till åtta år. 

– Det kan vara satsningar på nyare bolag med fokus på tillväxt, rena utköp eller etablerade bolag med tillväxtpotential, säger Rickard Nilsson. 

Intic Capital har sju delägare, varav fem är representerade i styrelsen. Dessa är – förutom Rickard Nilsson som har bakgrund i investerings- och fastighetssektorn – Björn Möller, som tidigare bland annat haft ledande befattningar i SEB och Burenstam & Partners, Fredrik Liedholm – jurist som haft ledande befattningar hos Lindab, Kockums och Frigoscandia – Lindabs tidigare koncernchef Anders Berg samt investeraren och entreprenören Carl Hagert.

– Vår geografiska inriktning är Norden i stort, mer i Sverige och mest fokus på Öresundsregionen, säger Rickard Nilsson. 

Emiliano Strauss

Malmöbaserade investeringsbolaget EQP Capital Partners har bytt vd och byter nu namn till Intic Capital Partners. Bolaget har även gjort […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

  • Hänt i vecka 26

    Finansiella räddningar i krysset var tongivande i veckans nyhetsflöde från skånska företag. Här figurerar bolag som Doxa, Alligator och Move By Bike, men också två starka kvinnor som gör affärer med varandra.

  • Sommarlyssning i Lejonkulan

    Tröttnat på sommarpratare? Då kan du gå leta upp vår podd Lejonkulan där poddar finns. I dag slår vi ett extra slag för de intressanta AI-företag som gästat lejonet i kulan, den erfarne riskkapitalisten Janne Dahlqvist.


  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Tunga skånska portföljer

    Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

  • Aktietips för sommaren

    Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

  • 740 Mkr till Sandberg

    Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

  • Storytel gjorde honom till ängel

    En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

  • Köpfest i skånska bolag 

    Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

  • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

    Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.

  • Kassorna tryter för skånska bolag

    Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.

  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.