onsdag 27 september 2023

inloggad som

EQP blir Intic Capital Partners

Malmöbaserade investeringsbolaget EQP Capital Partners har bytt vd och byter nu namn till Intic Capital Partners. Bolaget har även gjort sin första investering – på andra försöket.

– Det står för ”innovation needs technology, industry and capital”, vilket speglar investeringsinriktning, kompetens och erfarenhet. Vi ser gärna investeringar där tekniken och lösningen är en viktig del i en näringskedja, säger Intics nye vd Rickard Nilsson. 

Rapidus rapporterade i december att dåvarande EQP var på väg att göra sin första investering i mjukvaruföretaget GoldPen. I februari valde dock EQP att avstå från affären efter att dess grundare och vd Ali Shirazi lämnat bolaget av personliga skäl.

Investeringsbolaget gjorde i stället premiär med en investering på 20 miljoner kronor i Malmöbaserade Crossbreed, som utvecklar AI-baserade tjänster för energioptimering inom energisektorn. 

– Vi tror att Crossbreed har ett väldigt starkt erbjudande för värmesystem i större fastigheter och fjärrvärmeverk. Crossbreeds modell är mycket skalbar och bygger på en solid och agil IT-struktur, strategiska samarbeten och bred kompetens, säger Rickard Nilsson. 

Intics första fond, Intic Invest 1, söker aktivt efter nya förvärv och är samtidigt fortsatt öppen för investerare. Målet är att uppnå ett investeringskapital på 300 miljoner kronor och snitta tre till fem investeringar per år under 2022-2023, med en årlig avkastning på 12-14 procent över fondens livstid på fem till åtta år. 

– Det kan vara satsningar på nyare bolag med fokus på tillväxt, rena utköp eller etablerade bolag med tillväxtpotential, säger Rickard Nilsson. 

Intic Capital har sju delägare, varav fem är representerade i styrelsen. Dessa är – förutom Rickard Nilsson som har bakgrund i investerings- och fastighetssektorn – Björn Möller, som tidigare bland annat haft ledande befattningar i SEB och Burenstam & Partners, Fredrik Liedholm – jurist som haft ledande befattningar hos Lindab, Kockums och Frigoscandia – Lindabs tidigare koncernchef Anders Berg samt investeraren och entreprenören Carl Hagert.

– Vår geografiska inriktning är Norden i stort, mer i Sverige och mest fokus på Öresundsregionen, säger Rickard Nilsson. 

Emiliano Strauss

Malmöbaserade investeringsbolaget EQP Capital Partners har bytt vd och byter nu namn till Intic Capital Partners. Bolaget har även gjort […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad