fredag 6 september 2024

inloggad som

18 miljoner till läkemedel mot kronisk hosta

|  
|  

Det dansk-svenska life science-bolaget Melius Pharma tar in 18 miljoner kronor och startar inom kort fas 2A-studier för sin behandling av kronisk hosta från idiopatisk lungfibros. Melius Pharma grundar sig på forskning vid Köpenhamns universitet.

Mark Kornfeld och hans kollega Bert Junno – som har lång erfarenhet av att bolagisera forskningsprojekt och bland annat tagit Gabather, Aptahem och Cyxone till börsen – gick in i projektet för ett år sedan. De bildade det svenska bolaget Melius Pharma tillsammans med tre danska medgrundare, med avsikt att söka finansiering på den svenska kapitalmarknaden.

Runt 80.000 personer i Europa och lika många i USA beräknas lida av den obotliga lungsjukdomen idiopatisk lungfibros, som bland annat orsakar kronisk hosta. Patienter diagnostiseras, enligt Mark Kornfeld, ofta sent och medianöverlevnaden är tre till fem år efter diagnos.

– Kronisk hosta är ett väldigt handikappande symptom för dessa patienter med både fysiska och psykiska implikationer. Patienterna kan hosta mer än tusen gånger per dygn. Detta kan leda till spräckta revben, kräkningar och inkontinens. Symptomen påverkar patientens sociala liv, privata relationer och möjlighet att arbeta, säger han.

Det danska bolaget som Melius Pharma har sitt ursprung i har under flera år forskat på området fibrotiska sjukdomar och kronisk hosta. Molekylen de fokuserar på finns redan i en produkt i Japan sedan mer än 20 år och används för behandling av astma och allergisk rhinit. Danskarna i det ursprungliga projektet har förhandlat sig till exklusiva rättigheter att utveckla och kommersialisera molekylen i alla länder utom Japan.

– Tack vare att molekylen redan finns på marknaden i Japan och förskrivs i samma doser som Melius Pharma testar i sin studie har vi 20 års säkerhetsdata att luta oss mot, säger Mark Kornfeld

Fåhraeus Startup & Growth och investmentbolaget Linc investerar nu 18 miljoner kronor i Melius, med avsikt att gå in med ytterligare 22 miljoner vid positivt utfall från den initiala fasen av projektet.

– Vi har ett kärnteam på fyra personer med en stark bakgrund inom klinik, patent och affärsutveckling. Alla som arbetar i projektet har lång erfarenhet av att jobba inom industrin.

I slutet av året ska de första patienterna rekryteras till studien som utförs i Indien. Den beräknas vara klar under tredje kvartalet 2023.

Mette Carlbom

Det dansk-svenska life science-bolaget Melius Pharma tar in 18 miljoner kronor och startar inom kort fas 2A-studier för sin behandling […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.


  • Nya rön kan ge Cantargia medvind

    Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.

  • Tufft kvartal för Genovis

    Det senaste kvartalet gick lite sämre för bioteknikbolaget Genovis i Lund efter ett antal framgångsrika år. Ränteläget i USA och Europa har lett till minskad försäljning av bolagets produkter till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital.

  • Gick under radarn med 1,3 mdr

    Bioteknikföretaget Acrivon har gjort en nyemission på ytterligare 1,3 miljarder kronor. Nyheten slank samtliga svenska medier förbi i våras eftersom bolaget inte är svenskt. Men grundaren Kristina Masson är en lundatjej som fick stora saker att hända. Rapidus träffade henne för en sommarintervju.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

    I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.