lördag 12 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

18 miljoner till läkemedel mot kronisk hosta

|  
|  

Det dansk-svenska life science-bolaget Melius Pharma tar in 18 miljoner kronor och startar inom kort fas 2A-studier för sin behandling av kronisk hosta från idiopatisk lungfibros. Melius Pharma grundar sig på forskning vid Köpenhamns universitet.

Mark Kornfeld och hans kollega Bert Junno – som har lång erfarenhet av att bolagisera forskningsprojekt och bland annat tagit Gabather, Aptahem och Cyxone till börsen – gick in i projektet för ett år sedan. De bildade det svenska bolaget Melius Pharma tillsammans med tre danska medgrundare, med avsikt att söka finansiering på den svenska kapitalmarknaden.

Runt 80.000 personer i Europa och lika många i USA beräknas lida av den obotliga lungsjukdomen idiopatisk lungfibros, som bland annat orsakar kronisk hosta. Patienter diagnostiseras, enligt Mark Kornfeld, ofta sent och medianöverlevnaden är tre till fem år efter diagnos.

– Kronisk hosta är ett väldigt handikappande symptom för dessa patienter med både fysiska och psykiska implikationer. Patienterna kan hosta mer än tusen gånger per dygn. Detta kan leda till spräckta revben, kräkningar och inkontinens. Symptomen påverkar patientens sociala liv, privata relationer och möjlighet att arbeta, säger han.

Det danska bolaget som Melius Pharma har sitt ursprung i har under flera år forskat på området fibrotiska sjukdomar och kronisk hosta. Molekylen de fokuserar på finns redan i en produkt i Japan sedan mer än 20 år och används för behandling av astma och allergisk rhinit. Danskarna i det ursprungliga projektet har förhandlat sig till exklusiva rättigheter att utveckla och kommersialisera molekylen i alla länder utom Japan.

– Tack vare att molekylen redan finns på marknaden i Japan och förskrivs i samma doser som Melius Pharma testar i sin studie har vi 20 års säkerhetsdata att luta oss mot, säger Mark Kornfeld

Fåhraeus Startup & Growth och investmentbolaget Linc investerar nu 18 miljoner kronor i Melius, med avsikt att gå in med ytterligare 22 miljoner vid positivt utfall från den initiala fasen av projektet.

– Vi har ett kärnteam på fyra personer med en stark bakgrund inom klinik, patent och affärsutveckling. Alla som arbetar i projektet har lång erfarenhet av att jobba inom industrin.

I slutet av året ska de första patienterna rekryteras till studien som utförs i Indien. Den beräknas vara klar under tredje kvartalet 2023.

Mette Carlbom

Det dansk-svenska life science-bolaget Melius Pharma tar in 18 miljoner kronor och startar inom kort fas 2A-studier för sin behandling […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen till 750 Mkr på fem år

    Liza Tchapanova vill förändra arbetet med försöksdjur i grunden. Bättre förhållanden för djuren och en effektivare process i labbet, är effekter av bolaget Trackpaw Scientifics system.


  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Kapitalet säkrat: Nu ska Acucort växa globalt

    En lyckad nyemission har gett Acucort råg i ryggen. Nu fortsätter satsningen på en internationell expansion. — Vi går från att vara ett förhoppningsbolag till läkemedelsbolag, säger vd Jonas Jönmark.

  • Ljusglimt för Alligator

    Cancerforskningsföretaget Alligator fick se sin aktie lyfta för en stund med över 100 procent på onsdagen. Företaget som legat nere för räkning presenterade positiva nyheter.

  • Bonesupport lyfter

    2023 var Bonesupports första år med plusresultat men under 2024 tog det fart på allvar. Det står klart i bolagets kvartalsrapport. Aktien rusade på tisdagsförmiddagen när kvartalsrapporten kom, vilket också blir en jackpot för ledningen, med vd Emil Billbäck. 

  • Hon kopplar ännu hårdare grepp

    Hamlet Biopharma tar kliv mot en kommersialisering och rör om i ledningen. Grundaren Catharina Svanborg går in som vd, samtidigt som styrelsen ska ledas av en expert på kliniska prövningar.

  • Alligator fick in pengar

    54 procent. Så mycket fick cancerforskningsbolaget Alligator in av målet för sin nyemission. Men vd Søren Bregenholt är lugn och aktieägarna jublade på måndagen.

  • Cantargia-vd:n får gå på dagen

    Göran Forsberg avgår som vd för cancerforskningsbolaget Cantargia i Lund. Vad som ligger bakom avgången är något oklart, från bolagets håll är det locket på.

  • Wnt Research kastar in handduken

    Det Spotlightnoterade läkemedelsbolaget Wnt Research lägger ner verksamheten. Bolaget och börsplatsen tas över av Stockholmsbolaget Opsy genom ett omvänt förvärv. Alternativet är likvidation.

  • Nu eller aldrig för Alligator

    Alligator Bioscience i Lund säljer ut nya aktier med megarabatt. När teckningskursen för en nyemission publicerades på måndagen föll aktien med 37 procent. Är detta botten?

  • Xinnate får exklusivitet på miljardmarknad

    Smilebolaget Xinnate i Lund får särläkemedelsstatus i USA. Nu kan en fas 2-studie inledas med utsikt till exklusivitet på en marknad som uppskattas vara värd uppåt 20 miljarder kronor.