torsdag 25 april 2024

inloggad som

Från Post-it-lappar till Årets Rapidusföretag

|  

Kort sagt: Jag vet något som ni inte vet. Nej, jag menar inte någon obskyr och för de flesta ointressant detalj om Bowie-singlar eller Bondfilmer. Jag menar vilka som går upp på scenen om bara några timmar för att utnämnas till Årets Rapidusföretag 2021 och därmed sällar sig till en liten celeber skara med namn som Cellavision, Mapillary, BoneSupport och Neo4j.

Av Niclas Lindstrand, Rapidus festprisse

Enligt en trovärdig källa (ni kommer att få se honom också på scenen ikväll) så skapades Årets Rapidusföretag som ett rent infall. Först kom nyhetsbrevet som bröt mot alla medieregler genom att skippa allt vad analoga produkter hette. Sedan eventen som präglades av koncentration och högt tempo i stället för evighetslånga program på konferenscentrum. Och för att få ett sådant till ville det unga Rapidus fira sin egen födelsedagsfest när tvåårsdagen stod för dörren.

Men hur skulle man locka dit folk? Jo, genom att utse Årets Rapidusföretag! Det blev Cellavision, som det ju gick rätt bra för sedermera. Årets Rapidusföretag som företeelse gick det också bra för, så bra att priset fick sällskap först av Årets Friskt Vågat och sedan av Årets Coest-stipendium.

Juryarbetet är numera något mer strukturerat, men så hemligt att grundmaterialet förvaras i handskriven (och enligt de flesta oläslig) form på Post-it-lappar på undertecknads skrivbord där arkeologisk ordning gäller. Varje år producerar Rapidus sisådär 500 artiklar om nästan lika många företag så det är många bollar i luften när juryn ska samlas.

Ordföranden Jan Wifstrand sammankallar då årtionden av kunskap i form av Malmö Universitets vicerektor Charlotte Ahlgren Moritz och Industrifondens förre regionchef Lennart Gustafsson. De senaste två åren i digital form, vilket gör att sekreteraren (det är jag det) kan fascineras av kartan över Tolkiens Midgård som Lennart har i bakgrunden och som mer än antyder varför hans företag heter Hobbit.

Gallringen kan börja och den långa listan blir kortare för varje möte eftersom kraven är stenhårda. Företaget ska ha idéhöjden, kreativiteten och ha överlevt sin första, stundtals brutala, kontakt med marknaden. Samtidigt ska det inte ha kommit för långt, börsnoterade bolag göre sig icke besvär. Det finns tillräckligt många som belönar dagens framgångsrika entreprenörer, bland annat genom att kasta pengar efter dem; Rapidus ska hitta framtidens storföretag medan de fortfarande är en väl bevarad hemlighet. Vad priset är värt? Kolla listan på tidigare pristagare nedan. Att ta plats i det sällskapet måste betraktas som ovärderligt!

I fjol var det videoanalysföretaget Spiideo som tog hem priset. Tjänsten som uppfanns i en höjdhoppsgrop i Lund (sök i arkivet för hela storyn!) har tagit sportvärlden med stormsteg. Men bolaget bakom tjänsten är fortfarande undangömt på Lilla Torg i Malmö där vi besökte dem med ett filmteam i fjol. Så passa på att gratta ordförande Örjan Johansson ikväll, han finns bland de anmälda, liksom fjolårets Friskt Vågat-vinnare Patricia Dianda.

Naturligtvis finns även årets vinnare på plats. Jag kan avslöja så mycket redan nu att det är en verksamhet som är en lika oväntad som välförtjänt vinnare – precis som alla de tidigare! Och att de kommer att låta höra av sig långt utanför Lokal 17 i Studiohuset där de får ta plats i rampljuset.

Medan ni alla firar dem så smyger jag undan och börjar skriva Post-it-lappar till nästa år.

Välkomna!

Kort sagt: Jag vet något som ni inte vet. Nej, jag menar inte någon obskyr och för de flesta ointressant […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.


  • AW med en offensiv försvarsindustri

    Saab flaggar för en möjlig expansion för ubåtsfabriken i Landskrona, utöver vad som tidigare kommunicerats. Det avslöjade Saabs vice ordförande Bert Nordberg på Rapidus AW med försvarsindustrin på onsdagen. Hela panelen ser stora skånska möjligheter inom försvar och säkerhet. Även för civila företag och startups.

  • Grattis, du är en 34:a!

    Hej! Vi på Rapidus vill gratulera dig och ditt bolag till utnämningen som en av årets 34:or. Du som grundare […]

  • Träffa årets hetaste unga entreprenörer!

    Den 14 november firar vi årets 34:or. Det finns fortfarande ett fåtal platser kvar. Anmäl dig här.

  • Nu rullar vi ut 34:orna

    Vi uppmärksammar unga entreprenörer. Årets lista med 34 skånska företagare som är max 34 år är nu klar.

  • Påminnelse: Frukost med Tetra Pak

    Frukostmöte 10 november i Malmö, med Tetra Paks vd Marie Sandin. Anmäl dig här!

  • Rapidusfrukost med mesta mästarna

    Frukostmöte onsdagen den 24 maj i Malmö. Värd: Advokatfirman Lindahl Plats: 1910, Eleda Stadion Henrik Rydström är en fotbollstränare som utmärkt […]

  • Två öl per sekund & över 60 miljoner i vinst

    En rörelsemarginal på 32 procent är något många bolag bara kan drömma om, men så lönsam är festivalen Sweden Rock. […]

  • Rapidusfrukost med Sweden Rock

    Frukostmöte 5 maj på Grand Hotel i Lund Värd: Sparbanken Skåne Hur stort kan Sweden Rock Festival bli, Mats Natvig? […]

  • Glad Påsk!

    Krönika av Gunnar Wrede Kära läsare. Här kommer ett nyhetsbrev på självaste skärtorsdagen – med ett godisreportage dagen till ära. […]

  • Påminnelse: Rapidusfrukost om en vecka!

    Du har väl inte glömt att anmäla dig till Rapidusfrukost nästa vecka? Frukosten gästas av handbollslegenden Bella Gulldén och herrlandslagets […]