fredag 26 april 2024

inloggad som

Reccan får tre miljoner från Swelife

Lundabolaget Reccan får tre miljoner kronor från Vinnova genom Swelife och Medtech4Health i utlysningen Samverkansprojekt för bättre hälsa. Det är framför allt en kvalitetsstämpel för vår verksamhet inom pankreascancerdiagnostik, anser Roland Andersson, tillförordnad vd för Reccan.

– Utvecklingskostnaderna är stora så det är klart att detta betyder mycket för oss. Men den största betydelsen är erkännandet, att vi får detta anslag i konkurrens. Det kan öppna för andra möjligheter, säger Reccans grundare Roland Andersson.

Reccan utvecklar en panel av biomarkörer och håller på att ta fram prototyper av ett snabbtest samt en laboratoriemetod – båda blodanalyser – för tidig upptäckt av cancer i bukspottskörteln, pankreas.

Projektet koordineras av Reccans Anna Brodén. Förutom Reccan deltar även pankreatologiforskargruppen vid Lunds universitet, där Roland Andersson är chef, och Region Skåne, som bland annat bidrar med en biobank av prover från patienter. Av utlysningens 94 sökande får 14 projekt anslag och delar på 34,8 miljoner kronor. Reccan har nyss även tagit in 14 miljoner kronor från framför allt sina tidigare ägare, där bland andra Christer Fåhraeus, Masoud Khayyami, Tibia Konsult och grundarna ingår.

Elisabet Ottosson

Lundabolaget Reccan får tre miljoner kronor från Vinnova genom Swelife och Medtech4Health i utlysningen Samverkansprojekt för bättre hälsa. Det är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.