tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Reccan får tre miljoner från Swelife

Lundabolaget Reccan får tre miljoner kronor från Vinnova genom Swelife och Medtech4Health i utlysningen Samverkansprojekt för bättre hälsa. Det är framför allt en kvalitetsstämpel för vår verksamhet inom pankreascancerdiagnostik, anser Roland Andersson, tillförordnad vd för Reccan.

– Utvecklingskostnaderna är stora så det är klart att detta betyder mycket för oss. Men den största betydelsen är erkännandet, att vi får detta anslag i konkurrens. Det kan öppna för andra möjligheter, säger Reccans grundare Roland Andersson.

Reccan utvecklar en panel av biomarkörer och håller på att ta fram prototyper av ett snabbtest samt en laboratoriemetod – båda blodanalyser – för tidig upptäckt av cancer i bukspottskörteln, pankreas.

Projektet koordineras av Reccans Anna Brodén. Förutom Reccan deltar även pankreatologiforskargruppen vid Lunds universitet, där Roland Andersson är chef, och Region Skåne, som bland annat bidrar med en biobank av prover från patienter. Av utlysningens 94 sökande får 14 projekt anslag och delar på 34,8 miljoner kronor. Reccan har nyss även tagit in 14 miljoner kronor från framför allt sina tidigare ägare, där bland andra Christer Fåhraeus, Masoud Khayyami, Tibia Konsult och grundarna ingår.

Elisabet Ottosson

Lundabolaget Reccan får tre miljoner kronor från Vinnova genom Swelife och Medtech4Health i utlysningen Samverkansprojekt för bättre hälsa. Det är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.