torsdag 21 november 2024

inloggad som

…och prioriterar att stå på egna ben

Tidigare har UGLK Science siktat på att så fort som möjligt sälja sin teknik till ett storföretag för att få ut den på marknaden utan dröjsmål. Men nu har bolaget prioriterat om och bygger i stället upp en egen verksamhet som i dag har motsvarande sju till åtta heltidstjänster.

– Vi byter prio och bygger ett eget stort företag av detta, men håller det i överlåtelsebart skick ifall någon annan vill ta det vidare och kan visa varför de kan göra det bättre. Annars utgår vi från att vi kan göra det själva, det blir nog inte dyrare för oss än för någon annan, säger Ludvig Sjöberg.

Förra sommaren investerade den schweiziska läkemedelsjätten Novartis i UGLK, pengar som enligt planerna skulle räcka mellan sex och tolv månader.

– Nu har vi lyckats åstadkomma mer och spendera mindre, så kassan är stark och ska stärkas ytterligare i år. Vi har pratat med olika finansiärer och inte upplevt några problem med att få finansiering för projektet, det är ganska enkelt att förklara och förstå den potentiella nyttan, säger Ludvig Sjöberg.

UGLK bygger på forskning från professor Mikael Olausson, specialist på transplantationskirurgi. Forskningen har pågått sedan 2015, men bolaget grundades först 2019. Det har sedan dess fått finansiering från stiftelser som Wachtmeisterstiftelsen, privatpersoner som juristen Carl-Fredrik Herslow och senast från Novartis.

– Förutsättningarna blev väldigt goda när vi fick en rejäl finansiering från Novartis med närmare 20 miljoner i första steget och löfte om en rejäl påse pengar till från deras sida. Så vi har pengar i kassan och positiva signaler om mer pengar när vi behöver det, men bolaget är fortfarande paketerat så att det går att ta över snabbt om rätt tagare kommer med rätt pris. Att vinstmaximera är inte det viktigaste, utan komma till marknaden snabbt för att komma mänskligheten till nytta, säger UGLK:s styrelseordförande Semmy Rülf.

Niclas Lindstrand

Tidigare har UGLK Science siktat på att så fort som möjligt sälja sin teknik till ett storföretag för att få […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt. 

  • Nanoecho valde börsnotering trots tufft marknadsklimat

    Nanoecho i Lund tvingades att kraftigt sänka teckningskursen under teckningsperioden inför börsinträdet i augusti. Men på onsdagen kom besked om ett godkännande från Läkemedelsverket och aktien har sedan dess rusat mer än 50 procent.

  • …och trög försäljning för en annan hjärnkylare

    Dignitanas nye vd Fredrik Jonsson ärver svaga siffror för kvartal två. Fokus ligger nu på att bredda erbjudandet till bolagets kunder, som är kliniker som ger cellgiftbehandling till cancerpatienter.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Till salu: app mot psykisk ohälsa

    Bolaget bakom hälsoappen Ablemind är försatt i konkurs. Men konkursförvaltaren är optimistisk och tror att han snabbt kan hitta en ny ägare till bolagets digitala verktyg.

  • Rapidus-34:a på nytt jobb

    Rapidus utsåg Ludvig Sjöberg till topp fem bland 34:orna 2022 för sitt arbete med transplatationsbolaget UGKL Science. Nu byter han jobb och blir vd för Moroxite T, ett bolag från Bonesupport-gänget.