fredag 3 maj 2024

inloggad som

Triomeds patientstudie försenad

|  
|  

Lundabolaget Triomeds registreringsstudie för att få sin produkt godkänd för försäljning i USA har försenats på grund av pandemin. Nu hoppas bolaget kunna starta i höst. Triomed tog före årsskiftet in runt 20 miljoner kronor av existerande ägare för att fortsätta förberedelserna av studien och utveckla övriga produktprojekt.

– Den gick inte att starta under covid då patienterna skulle undvika att exponera sig för viruset. Vår produkt passar väl in i den strävan som finns i hela världen, och framför allt hos amerikanska myndigheter, att flera patienter med kronisk njursjukdom ska kunna sköta sin vård hemma, säger bolagets vd Patrick Greatrex.

Bolagets utvecklar ultrafiltreringsutrustning som ska behandla patienter som samlar för mycket vätska i kroppen, en problematik vid både njur- och hjärtsvikt. Bolaget fokuserar först på njurpatienter och hoppas att kunna lansera produkten på den amerikanska marknaden tidigast 2025. Den kliniska studien kommer att inkludera cirka 15 patienter.

– Vi är nu fullt fokuserade på studien, vi har en väldigt stark patentportfölj och har lagt mycket tid på design och användarvänlighet. Jag tror att apparaten som vi nu ska använda i studierna kommer att vara mycket lik den som sedan når marknaden.

Kapitaltillskottet kom från de tidigare ägarna med Paul Frankenius bolag Frankenius Equity som 50-procentig ägare. Bland övriga delägare finns Almi Invest Syd och amerikanska KMG Capital Partners. Bolaget grundades 2005 av Anders Helmner, Anders Wallenås och Lars Wramner.

Elisabet Ottosson
Emiliano Strauss

Lundabolaget Triomeds registreringsstudie för att få sin produkt godkänd för försäljning i USA har försenats på grund av pandemin. Nu […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.