onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Fler produkter på väg från nyfinansierat Colzyx

|  
|  

Lundabolaget Colzyx har tagit in 21 miljoner kronor från både tidigare och nya delägare för att fortsätta utvecklingen av Woundcom, bolagets läkande sårförband. Samtidigt sker en rockad i ledningen när medgrundaren och nuvarande ordförande Karin Bryder tar över vd-posten i vår. 

Hon efterträder då medgrundaren Dr. Eskil Söderlind som fortsätter i bolaget affärsutvecklingschef och som tills nästa årsstämma tar över som ordförande.

– Eskil har på egen begäran sagt upp sig och jag blev tillfrågad att ta över. Det var ett drömscenario för mig som just befann mig lite mellan jobb. Jag har ju varit med från början och kan företaget utan och innan, så jag tyckte erbjudandet lät utmärkt, säger Karin Bryder till Rapidus. 

Strax innan pandemins utbrott blev Colzyx beviljade 58 miljoner kronor genom EU:s EIC Accelerator: 26 miljoner kronor i anslag samt 32 miljoner kronor i investering från European Innovation Council Fund (EIC Fund). 

Pengarna ska bland annat användas till en tvåårig klinisk studie av bolagets första produkt Woundcom, ett sårförband för patienter med kroniska sår. Studien har dock inte kunnat starta ännu på grund av pandemin. 

– Vi startar den kliniska prövningen i slutet av året, men jag skulle ändå inte säga att vi är så försenade. Vi har gjort en rejäl genomgång av produkten, bland genom ytterligare säkerhetsstudier, säger Karin Bryder. 

Bolaget har nu även finansierat verksamheten bortom de kliniska studierna och tittar på flera möjliga tillämpningar för sin portfölj. Bolaget besitter nämligen en hel plattform av patenterade och pantentsökta peptider – lika de som används i Woundcom – med olika antibakteriella egenskaper.

– Vi har ännu inga riktade pengar för en specifik satsning utan tittar på möjligheterna. Vi har flera olika spår vi kan gå på och kommer att genomföra marknadsundersökningar för att bestämma riktning. Potentialen är helt klart enorm. 

Colzyx har nyss även anställt Ulrika Andersson, som arbetat med kvalitetssäkring och regulatoriska frågor på bland annat Invent Medic, Enzymatica och HemoCue. 

Emiliano Strauss

Lundabolaget Colzyx har tagit in 21 miljoner kronor från både tidigare och nya delägare för att fortsätta utvecklingen av Woundcom, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Läkemedelsbranschen hukar under tullhotet

    Trumps hot om importtullar på läkemedel väcker stor oro inom läkemedelsbranschen. — Osäkerheten är förödande för en bransch som behöver vara långsiktig, säger Jenni Nordborg på branschorganisationen Lif.

  • Camurus vd: Ingen vill ha osäkerhet

    Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, har fått se sin aktie falla, trots att Trumps tullhot inte påverkar företaget. – Det skapar osäkerhet på kapitalmarknaden, ingen har intresse av det här, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.