torsdag 2 maj 2024

inloggad som

Fler produkter på väg från nyfinansierat Colzyx

|  
|  

Lundabolaget Colzyx har tagit in 21 miljoner kronor från både tidigare och nya delägare för att fortsätta utvecklingen av Woundcom, bolagets läkande sårförband. Samtidigt sker en rockad i ledningen när medgrundaren och nuvarande ordförande Karin Bryder tar över vd-posten i vår. 

Hon efterträder då medgrundaren Dr. Eskil Söderlind som fortsätter i bolaget affärsutvecklingschef och som tills nästa årsstämma tar över som ordförande.

– Eskil har på egen begäran sagt upp sig och jag blev tillfrågad att ta över. Det var ett drömscenario för mig som just befann mig lite mellan jobb. Jag har ju varit med från början och kan företaget utan och innan, så jag tyckte erbjudandet lät utmärkt, säger Karin Bryder till Rapidus. 

Strax innan pandemins utbrott blev Colzyx beviljade 58 miljoner kronor genom EU:s EIC Accelerator: 26 miljoner kronor i anslag samt 32 miljoner kronor i investering från European Innovation Council Fund (EIC Fund). 

Pengarna ska bland annat användas till en tvåårig klinisk studie av bolagets första produkt Woundcom, ett sårförband för patienter med kroniska sår. Studien har dock inte kunnat starta ännu på grund av pandemin. 

– Vi startar den kliniska prövningen i slutet av året, men jag skulle ändå inte säga att vi är så försenade. Vi har gjort en rejäl genomgång av produkten, bland genom ytterligare säkerhetsstudier, säger Karin Bryder. 

Bolaget har nu även finansierat verksamheten bortom de kliniska studierna och tittar på flera möjliga tillämpningar för sin portfölj. Bolaget besitter nämligen en hel plattform av patenterade och pantentsökta peptider – lika de som används i Woundcom – med olika antibakteriella egenskaper.

– Vi har ännu inga riktade pengar för en specifik satsning utan tittar på möjligheterna. Vi har flera olika spår vi kan gå på och kommer att genomföra marknadsundersökningar för att bestämma riktning. Potentialen är helt klart enorm. 

Colzyx har nyss även anställt Ulrika Andersson, som arbetat med kvalitetssäkring och regulatoriska frågor på bland annat Invent Medic, Enzymatica och HemoCue. 

Emiliano Strauss

Lundabolaget Colzyx har tagit in 21 miljoner kronor från både tidigare och nya delägare för att fortsätta utvecklingen av Woundcom, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.