torsdag 6 juni 2024

inloggad som

Skånskt alternativ till plast testas på gurkor

|  
|  

Saveggy ska i år genomföra fältprov på svenska gurkor, i samarbete med Lidl, Ica och Odlarna(punkt)se. Detta för att testa sitt växtbaserade och ätbara grönsaks- och fruktskydd som är tänkt att ersätta inplastade grönsaker. Nu tar bolaget även in åtta miljoner kronor från bland andra Almi Invest Greentech. 

– Vår produkt är varken plast eller en film. Därför använder vi gärna det engelska ordet coating för att beskriva vår ätbara produkt som består av växtbaserade ingredienter, säger Saveggys vd och grundare Vahid Sohrabpour.  

Inom ramen för fältproven ska bolaget belägga gurkor med sitt skydd – en ätbar vätska som sprayas på grönsaken – och sedan testa dess prestation inom hela logistikkedjan. Saveggy har genomfört förstudier i samarbete med Lidl och med resultaten kunde Lundabolaget få jättar som Ica och Odlarna hoppa på tåget.

Samtidigt får man nu in Almi Invest Greentech, Smile Inject Capital och Fåhraeus Startup & Growth som delägare. Om allt går som planerat ska bolaget vara redo för produktion och lansering redan nästa år. 

– Odlarna förser marknaden med 95 procent av de svenska gurkorna så det blir en bra start. Sedan har vi planer på att expandera till andra grönsaker, vi har flera i pipelinen, säger Vahid Sohrabpour. 

Emiliano Strauss

Saveggy ska i år genomföra fältprov på svenska gurkor, i samarbete med Lidl, Ica och Odlarna(punkt)se. Detta för att testa […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Greg ber om mer pengar

    Malmöprofilen Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa ber aktiemarknaden om 643 Mkr i en företrädesemission. Det är tredje gången bolaget tar in pengar på ett halvår och aktien störtdyker. Rapidus vet varför.

  • Storytel gjorde honom till ängel

    En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

  • Sommarsvalka i ny Lundauppfinning

    Sensory Wind från Lunds universitets studentinkubator Venture Lab utvecklar en ny typ av fläkt som ska ge bättre svalka än vanliga fläktar. En prototyp testas på motionärer i Gerdahallen i Lund.


  • Skånska startups till final i Stockholm

    För flitiga Rapidusläsare var det kända bolag som på tisdagen utsågs till finalister i SEB:s företagsutmärkelse Next Awards. Gurkförpackningar, hampa och insatser mot kriminalitet är de verksamheter från region syd som går till final i Stockholm i höst.

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.

  • Ätbart plastsubstitut i Lejonkulan

    Det skånska bolaget Saveggy vill ersätta plast med ett växtbaserat och ätbart hölje på grönsaker. Först ut är gurkor i skånska dagligvaruhandeln. Sedan gäller det att skala upp. I det nya avsnittet av podden Lejonkulan berättar Arash Fayyazi hur det ska gå till. 

  • Nya miljoner till plastsubstitut

    Smile-bolaget Saveggy får 5 miljoner kronor i forskningsbidrag från EU-finansierade Eurostars. Bolaget ska nu vidareutveckla sitt växtbaserade plastsubstitut till fler […]

  • Saveggy får miljonbidrag för plastsubstitut

    Lundabolaget Saveggy har fått ett EU-bidrag på 3,9 miljoner kronor för att utveckla en pilotanläggning. Anläggningen ska producera bolagets biobaserade grönsakshölje, som […]

  • Prisad startup utvecklar ätbar bioplast

    Snart kan du äta gurkan med omslaget på. Det är i alla fall vad nybildade Saveggy har som mål. Lundabolaget […]