måndag 2 oktober 2023

inloggad som

Skånskt alternativ till plast testas på gurkor

|  
|  

Saveggy ska i år genomföra fältprov på svenska gurkor, i samarbete med Lidl, Ica och Odlarna(punkt)se. Detta för att testa sitt växtbaserade och ätbara grönsaks- och fruktskydd som är tänkt att ersätta inplastade grönsaker. Nu tar bolaget även in åtta miljoner kronor från bland andra Almi Invest Greentech. 

– Vår produkt är varken plast eller en film. Därför använder vi gärna det engelska ordet coating för att beskriva vår ätbara produkt som består av växtbaserade ingredienter, säger Saveggys vd och grundare Vahid Sohrabpour.  

Inom ramen för fältproven ska bolaget belägga gurkor med sitt skydd – en ätbar vätska som sprayas på grönsaken – och sedan testa dess prestation inom hela logistikkedjan. Saveggy har genomfört förstudier i samarbete med Lidl och med resultaten kunde Lundabolaget få jättar som Ica och Odlarna hoppa på tåget.

Samtidigt får man nu in Almi Invest Greentech, Smile Inject Capital och Fåhraeus Startup & Growth som delägare. Om allt går som planerat ska bolaget vara redo för produktion och lansering redan nästa år. 

– Odlarna förser marknaden med 95 procent av de svenska gurkorna så det blir en bra start. Sedan har vi planer på att expandera till andra grönsaker, vi har flera i pipelinen, säger Vahid Sohrabpour. 

Emiliano Strauss

Saveggy ska i år genomföra fältprov på svenska gurkor, i samarbete med Lidl, Ica och Odlarna(punkt)se. Detta för att testa […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad