lördag 4 maj 2024

inloggad som

Nya delägaren om Rapidus-affären

|  
|  

Investeraren och Polaris-veteranen Jan Dahlqvist köper in sig i Rapidus efter att ha prenumererat på nyhetstjänsten i 22 år.

– Jag var nog en av de allra första prenumeranterna, säger han till Rapidus.

Vilken nytta har du haft av medlemskapet? Det vill säga, utöver denna affär.

– Jag har kunnat följa bolaget från en väldigt tidig fas. Många av bolagen Rapidus bevakar är för små för Polaris, men genom att följa deras utveckling har jag skapat en mig värdefull förkunskap till när de kommit upp i vår nivå. Nyhetsbrevet och nätverksträffarna har gett mig chansen att bekanta mig med framtidens investeringar och skapat förutsättningar för att kunna agera i ett så tidigt skede som möjligt. 

Varför köper du in dig? 

– I dag arbetar jag flexibelt och söker egna attraktiva investeringar, och om Rapidus inte fanns så skulle det bli oerhört tyst. Det är en tjänst för företagens och näringslivets bästa. Det finns ett stort värde i den här typen av omvärldsbevakning för alla regioner utanför huvudstaden och därmed ser jag även en stor tillväxtpotential i Rapidus. 

Det är din första medieinvestering, hur ser du på denna bransch du nu ska ge dig in i? 

– Jag kommer inte från industrin vilket jag tror är en styrka. Medielandskapet har aldrig varit i en så stor omdaning som nu, med både nya distributionskanaler, medier och intäktsmodeller. Det är en gammal, konservativ bransch som behöver tänka nytt. 

Hur vill du att Rapidus ska utvecklas framöver? 

– Vi har bara hunnit ha ett par möten och inte bestämt något än. Men idén är att skala upp och replikera modellen i andra orter, först i Skåne och sen i Sverige. Jag vill skapa ett nationellt Rapidus som, precis som i Skåne i dag, är etablerat som det bästa mediet för tillväxtbolag och startups. 

Emiliano Strauss

Investeraren och Polaris-veteranen Jan Dahlqvist köper in sig i Rapidus efter att ha prenumererat på nyhetstjänsten i 22 år. – […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.

  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp. 

  • Mobilspel i Lejonkulan

    Två av grundarna bakom succén Quizkampen släpper nu ett nytt mobilspel: Jordglobe. Idén är, precis som med Quizkampen, att skapa […]

  • Medtech-bolagen väljer bort Sverige

    Svensk medtech håller världsklass, men det är USA som först får ta del av vår innovation. Vi får nöja oss med gårdagens teknik. Jan Dahlqvist, riskkapitalist och programledare i podden Lejonkulan, gör en spaning.

  • Med stor potential för de allra minsta

    I podden Lejonkulan berättar Neola Medicals vd Hanna Sjöström om svårigheterna med att leverera ny teknik till svenska vården och möjligheterna som finns i USA. 

  • “Glada medarbetare jobbar bättre”

    Podd: Så gör Eletive för att växa med sin plattform för medabetarengagemang.

  • AW med en offensiv försvarsindustri

    Saab flaggar för en möjlig expansion för ubåtsfabriken i Landskrona, utöver vad som tidigare kommunicerats. Det avslöjade Saabs vice ordförande Bert Nordberg på Rapidus AW med försvarsindustrin på onsdagen. Hela panelen ser stora skånska möjligheter inom försvar och säkerhet. Även för civila företag och startups.

  • Ätbart plastsubstitut i Lejonkulan

    Det skånska bolaget Saveggy vill ersätta plast med ett växtbaserat och ätbart hölje på grönsaker. Först ut är gurkor i skånska dagligvaruhandeln. Sedan gäller det att skala upp. I det nya avsnittet av podden Lejonkulan berättar Arash Fayyazi hur det ska gå till.