måndag 2 oktober 2023

inloggad som

Reccan får finansiering för prototyp

|  
|  

Lundabolaget Reccan tar in 14 miljoner kronor från framför allt befintliga aktieägare. Kapitalets ska användas för att fortsätta utvecklingen och ta fram prototyper av ett snabbtest och en laboratoriemetod, båda blodanalyser, för tidig upptäckt av bukspottskörtelcancer.

Cancer i bukspottskörteln är en av de dödligaste cancerformerna med en femårsöverlevnad under tio procent, enligt American Society of Clinical Oncology, och det finns inga screeningmetoder för personer utan symptom. Cancerformen blir allt vanligare i västvärlden och kommer inom något år att bli den cancerform som skördar flest liv efter lungcancer. Det säger Roland Andersson, grundare och tillförordnad vd för bolaget, samt professor vid avdelningen för kirurgi vid Lunds universitet.

– Vårt utvecklingsarbete har gått jättebra. Vi kommer att landa i två tester för tidig cancerdiagnostik för patienter i riskgrupper, såsom de som nyligen fått diabetes typ 2 eller gulsot, de som har ärftlighet eller tidiga symptom som snabb viktnedgång och buksmärtor. Första testprototypen förväntas blir klar i sommar. Vi har tagit fram en markörpanel baserad på vår forskning vid Lunds universitet, säger han.

Dagens diagnostik bygger enligt Roland Andersson på en markör som upptäcktes för 40 år sedan och som inte alltid hittas i de riktigt tidiga fallen. Målet med deras forskning är att vårdcentralerna ska upptäcka cancern så tidigt med deras snabbtest att överlevnaden kan öka kraftigt bland dem som kan erbjudas kirurgi och cellgift.

– Vi håller även på att ta fram antikroppar till testerna och ska producera dem själva, vilket är en stor fördel. Första testet tror vi blir klart för marknaden inom tre år, säger Roland Andersson.

I ägarlistan till Reccan finns bland andra Christer Fåhraeus, Masoud Khayyamis investeringsbolag Cardeon Futuring Finance, Tibia Konsult och grundarna.

Elisabet Ottosson

Lundabolaget Reccan tar in 14 miljoner kronor från framför allt befintliga aktieägare. Kapitalets ska användas för att fortsätta utvecklingen och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad