Skindicator har kommit långt i produktutvecklingen av sitt plåster som ska upptäcka hudcancer. Men bolagets kliniska tester tvingas vänta på labben som ligger nere på grund av pandemin.
– Det vi gör nu är att verifiera ett antal forskningsresultat som förhoppningsvis ska publiceras i vetenskapliga tidskrifter framöver. Vi har en konceptlösning som vi tror fungerar och ett antal patentansökningar som vi väntar in svar på, säger Skindicators grundare Lennart Olsson.
Idén med plåstret är att det ska användas i stället för vävnadsprover och därmed avlasta vården. Bolaget har fokuserat på produktutveckling det senaste året, men för att komma vidare på riktigt så måste företaget komma in på labben.
– Vi har full förståelse för att de är stängda nu, men det gör att vi har svårt att komma vidare. Däremot har vi under den här tiden bättrat på förståelsen för hur mekanismerna kring det här plåstret fungerar och vad som händer i huden. Nu är vi på en plats där jag nästan vågar säga att vår produkt är helt färdigutvecklad, men vi måste få det verifierat med forskningsresultat, säger Lennart Olsson.
Skindicator har etiskt tillstånd att göra tester på patienter. Plåstret ska mäta metaboliter, avfallsprodukter från cancercellen som kan påvisa kemiska substanser som är signifikanta för just melanom och hudcancer. Genom att sättas på den plats på huden där cancer misstänks ska det kunna ge en indikation på om patienten har hudcancer. Ju mer maligna celler som personen har desto mer metaboliter ska synas på plåstret.
– Efter verifieringen, som vi tror blir positiv, kommer vi att gå ut med en kapitalanskaffning för den fortsatta verksamheten mot produktifiering, säger Lennart Olsson.
Julia Eriksson