tisdag 3 oktober 2023

inloggad som

Hjärnforskare konstruerar röst-ID

|  
|  

Parallellt med utvecklingen av grundtekniken till en helt ny arkitektur för artificiell intelligens konstruerar Lundabolaget IntuiCell nu en första praktisk tillämpning: röstigenkänning i form av ett röst-ID. Tekniken ska vara klar nästa år och ambitionen är att inom ytterligare något år kunna visa upp grundteknologin som kan bli världens första AI med generaliseringsförmåga.

Enligt IntuiCells vd Viktor Luthman är ett problem med dagens AI-modeller just att de inte är tillräckligt generella. De är tränade med hjälp av stora mängder data för att lösa en specifik uppgift inom ett område, men saknar förståelse för koncept som datan representerar och klarar inte av situationer utanför träningsområdet. Han säger att det är en av anledningarna till varför exempelvis självkörande bilar inte har utvecklats så långt som man hoppats.

– AI-systemen som används i dag bygger på principer om hjärnans funktion som inte förändrats mycket sedan 60-talet. Vi utvecklar en fundamentalt ny AI-arkitektur som är mer trogen nätverken i en hjärna. Den ska kunna lösa tusentals uppgifter på ett nytt och bättre sätt än dagens, och samtidigt ge en säkrare användning. Den ska även klara av att tränas på en väsentligt mindre mängd data, säger Viktor Luthman.

När blir er första praktiska tillämpning klar?

– En första prototyp av ett röst-ID som baseras på vår teknologi ska vara klar nästa år. Det är svårare att sia om när vi kan bekräfta att vår teknologi har potential att matcha mänsklig intelligens. Artificiell Generell Intelligens, AGI, är som den heliga Graal. Alla väntar på att någon ska nå fram men ingen kan svara på hur man ska nå dit eller hur lång tid det tar. Men vi har en ambitiös vision, om 12-18 månader vill vi kunna visa konkreta tecken på att vår teknologi har den potentialen.

Det är med hjälp av prispengar från Post- och Telestyrelsens innovationstävling, som IntuiCell vann förra året, som bolaget utvecklar första tillämpningen. Tekniken för röst-ID är tänkt att bli en ersättning av eller ett komplement till dagens bank-ID. Nyligen genomförde bolaget en mindre nyemission för att kunna utöka teamet, vidareutveckla kärnteknologin och förbereda första testerna av deras AI:s generaliseringsförmåga.

IntuiCell grundades 2020 av professor Henrik Jörntell, Udaya Rongala och Jonas Enander, hjärnforskare vid Lunds universitet, tillsammans med Linus Mårtensson, tidigare CTO vid Katam. Bland delägarna finns bland andra LU Holding, Mist Ventures samt serieentreprenören Christer Fåhraeus fond Fåhraeus Startup & Growth.

Elisabet Ottosson

Parallellt med utvecklingen av grundtekniken till en helt ny arkitektur för artificiell intelligens konstruerar Lundabolaget IntuiCell nu en första praktisk […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad