tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Hjärnforskare konstruerar röst-ID

|  
|  

Parallellt med utvecklingen av grundtekniken till en helt ny arkitektur för artificiell intelligens konstruerar Lundabolaget IntuiCell nu en första praktisk tillämpning: röstigenkänning i form av ett röst-ID. Tekniken ska vara klar nästa år och ambitionen är att inom ytterligare något år kunna visa upp grundteknologin som kan bli världens första AI med generaliseringsförmåga.

Enligt IntuiCells vd Viktor Luthman är ett problem med dagens AI-modeller just att de inte är tillräckligt generella. De är tränade med hjälp av stora mängder data för att lösa en specifik uppgift inom ett område, men saknar förståelse för koncept som datan representerar och klarar inte av situationer utanför träningsområdet. Han säger att det är en av anledningarna till varför exempelvis självkörande bilar inte har utvecklats så långt som man hoppats.

– AI-systemen som används i dag bygger på principer om hjärnans funktion som inte förändrats mycket sedan 60-talet. Vi utvecklar en fundamentalt ny AI-arkitektur som är mer trogen nätverken i en hjärna. Den ska kunna lösa tusentals uppgifter på ett nytt och bättre sätt än dagens, och samtidigt ge en säkrare användning. Den ska även klara av att tränas på en väsentligt mindre mängd data, säger Viktor Luthman.

När blir er första praktiska tillämpning klar?

– En första prototyp av ett röst-ID som baseras på vår teknologi ska vara klar nästa år. Det är svårare att sia om när vi kan bekräfta att vår teknologi har potential att matcha mänsklig intelligens. Artificiell Generell Intelligens, AGI, är som den heliga Graal. Alla väntar på att någon ska nå fram men ingen kan svara på hur man ska nå dit eller hur lång tid det tar. Men vi har en ambitiös vision, om 12-18 månader vill vi kunna visa konkreta tecken på att vår teknologi har den potentialen.

Det är med hjälp av prispengar från Post- och Telestyrelsens innovationstävling, som IntuiCell vann förra året, som bolaget utvecklar första tillämpningen. Tekniken för röst-ID är tänkt att bli en ersättning av eller ett komplement till dagens bank-ID. Nyligen genomförde bolaget en mindre nyemission för att kunna utöka teamet, vidareutveckla kärnteknologin och förbereda första testerna av deras AI:s generaliseringsförmåga.

IntuiCell grundades 2020 av professor Henrik Jörntell, Udaya Rongala och Jonas Enander, hjärnforskare vid Lunds universitet, tillsammans med Linus Mårtensson, tidigare CTO vid Katam. Bland delägarna finns bland andra LU Holding, Mist Ventures samt serieentreprenören Christer Fåhraeus fond Fåhraeus Startup & Growth.

Elisabet Ottosson

Parallellt med utvecklingen av grundtekniken till en helt ny arkitektur för artificiell intelligens konstruerar Lundabolaget IntuiCell nu en första praktisk […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Youcruit i konkurs

  Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

 • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

  Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

 • Precise toppvärvar från Lime

  Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Danir ger sig in i fintechbranschen

  Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

 • De tar bank-ID ut i världen

  Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

 • Handiscover i konkurs

  Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

 • Cybersäkerhet snabbast växande IT-marknaden

  Det finns stora pengar att hämta för den som kan cybersäkerhet. Rapidus har pratat med några skånska bolag som vill växa på den stekheta marknaden.