torsdag 10 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Hjärnforskare konstruerar röst-ID

|  
|  

Parallellt med utvecklingen av grundtekniken till en helt ny arkitektur för artificiell intelligens konstruerar Lundabolaget IntuiCell nu en första praktisk tillämpning: röstigenkänning i form av ett röst-ID. Tekniken ska vara klar nästa år och ambitionen är att inom ytterligare något år kunna visa upp grundteknologin som kan bli världens första AI med generaliseringsförmåga.

Enligt IntuiCells vd Viktor Luthman är ett problem med dagens AI-modeller just att de inte är tillräckligt generella. De är tränade med hjälp av stora mängder data för att lösa en specifik uppgift inom ett område, men saknar förståelse för koncept som datan representerar och klarar inte av situationer utanför träningsområdet. Han säger att det är en av anledningarna till varför exempelvis självkörande bilar inte har utvecklats så långt som man hoppats.

– AI-systemen som används i dag bygger på principer om hjärnans funktion som inte förändrats mycket sedan 60-talet. Vi utvecklar en fundamentalt ny AI-arkitektur som är mer trogen nätverken i en hjärna. Den ska kunna lösa tusentals uppgifter på ett nytt och bättre sätt än dagens, och samtidigt ge en säkrare användning. Den ska även klara av att tränas på en väsentligt mindre mängd data, säger Viktor Luthman.

När blir er första praktiska tillämpning klar?

– En första prototyp av ett röst-ID som baseras på vår teknologi ska vara klar nästa år. Det är svårare att sia om när vi kan bekräfta att vår teknologi har potential att matcha mänsklig intelligens. Artificiell Generell Intelligens, AGI, är som den heliga Graal. Alla väntar på att någon ska nå fram men ingen kan svara på hur man ska nå dit eller hur lång tid det tar. Men vi har en ambitiös vision, om 12-18 månader vill vi kunna visa konkreta tecken på att vår teknologi har den potentialen.

Det är med hjälp av prispengar från Post- och Telestyrelsens innovationstävling, som IntuiCell vann förra året, som bolaget utvecklar första tillämpningen. Tekniken för röst-ID är tänkt att bli en ersättning av eller ett komplement till dagens bank-ID. Nyligen genomförde bolaget en mindre nyemission för att kunna utöka teamet, vidareutveckla kärnteknologin och förbereda första testerna av deras AI:s generaliseringsförmåga.

IntuiCell grundades 2020 av professor Henrik Jörntell, Udaya Rongala och Jonas Enander, hjärnforskare vid Lunds universitet, tillsammans med Linus Mårtensson, tidigare CTO vid Katam. Bland delägarna finns bland andra LU Holding, Mist Ventures samt serieentreprenören Christer Fåhraeus fond Fåhraeus Startup & Growth.

Elisabet Ottosson

Parallellt med utvecklingen av grundtekniken till en helt ny arkitektur för artificiell intelligens konstruerar Lundabolaget IntuiCell nu en första praktisk […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Tung uppbackning för Ideonbolag

    Ideonbolaget Spec-Imaging backas av tunga investerare. Nu gör bolaget en nyemission för att vidareutveckla sin teknik kring mätning av vattenföroreningar. Så här mycket tog de in och så långt räcker pengarna.

  • Är det Europas tur nu?

    KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.


  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.

  • Eletives sämsta år – 40 procent upp

    Det snabbväxande Malmöbolaget Eletive gjorde sitt hittills sämsta år i fjol. Och då var tillväxten ändå 40 procent. — I år kommer vi att passera 100 miljoner i ARR, säger vd Marcus Wennmo.