fredag 6 september 2024

inloggad som

Smarta bultar närmar sig lansering

|  
|  

StrainLabs i Lund uppkopplade skruvförband är nu CE-märkta. Bolaget har även fyllt kassan och förbereder sin organisation och produktion för lansering.

StrainLabs produkt består av vanliga bultar med integrerade sensorer kopplade till bolagets mjukvara som automatiskt ger information om bland annat behov av underhåll, vilket ska bidra till att förenkla underhåll av stora eller svårtillgängliga utrustningar.

Bolaget har förberett en marknadslansering under flera år med tester hos potentiella kunder, förberedelse av produktion och utökat team. Den tänkta marknaden är företag inom bland annat kraftindustri, gruvor, flyg, järnväg, oljeplattformar och processindustri. I höstas tog bolaget in 15 miljoner kronor i en företrädesemission – vilket innebär att bolaget totalt fyllde på kassan med 24 miljoner kronor under året.

– Vi har genomgått CE-märkning och är därmed den första intelligenta skruv eller bult som är godkänd och redo att börja ta marknadsandelar. Vårt fokus under hösten har ju varit att börja förbereda oss inför en scale-up fas på många olika nivåer, inklusive en tydlig marknadsposition, bra dialog med våra early-adopters för att säkra rätt funktionalitet samt att börja bygga en organisation som kan klara av en ökad orderstock under nästa år, skriver Csaba Madru till Rapidus.

Vad gör ni nu?

– Vi arbetar med att fånga feedback från de kunder vi har, så för oss är det inte kvantitet på kunder som är det viktiga i den här fasen utan kvalitet och lärande. Vi är primärt aktiva med marknadsföring inom Norden, men under hösten har vi fått fint intresse från många delar av världen vilket tyder på produktens relevans.

Elisabet Ottosson

StrainLabs i Lund uppkopplade skruvförband är nu CE-märkta. Bolaget har även fyllt kassan och förbereder sin organisation och produktion för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.


  • Google öppnar dörren för Zaplox

    Först Apple Wallet, sedan Google Wallet. I sommar har Lundabolaget Zaplox, med vd Tess Mattisson, lanserat världens första digitala hotellnyckellösning för Android-användare, framtagen i samarbete med Google. En första installation finns på Petter Stordalens hotell Clarion Hotel Post i Göteborg.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Därför lämnar Kockums Malmö

    En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

  • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

    Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

  • Genombrott för Opticept

    Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
    – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.