torsdag 25 april 2024

inloggad som

Ny tung delägare till skånsk hedgefond

|  
|  

Volito-sfärens Viarp Invest är det senaste tillskottet till Malmöbolaget Oqams delägarlista, där de gör sällskap med regionala aktörer som Per Sandberg, Axis-grundaren Martin Gren, Beijer Refs tidigare vd Joen Magnusson, Skånska Byggvaror-veteranen Anders Blomkvist och Tibia Konsult. Samtliga av bolagets tidigare delägare satsar vidare när bolaget nu tar in åtta miljoner kronor för att accelerera.

– Inom vår bransch behöver man minst tre års track record för att kunderna, som i vårt fall är professionella och institutionella investerare, ska kunna utvärdera erbjudandet rent kvantitativt. Det har vi nu, samtidigt som vi har flera nya produkter som vi är redo att lansera, säger Oqams medgrundare och vd Andreas Olsson.

En del av det nya kapitalet ska gå till att lansera ytterligare en produkt, om det blir en ny fond eller någon annat upplägg har dock inte beslutats ännu. Klart är att den kommer att vara baserad på samma typ av teknik och utnyttja liknande algoritmer som IA-fonden, som bolaget lanserade för tre år sedan.

– Vi har de senaste åren utvecklat en plattform, byggt ett antal egna system för analys av data och alternativ data. IA-fonden använder många olika investeringsmodeller, där i princip var och en har potential att bli egna produkter.

Kapitalet ska även gå till att öppna upp det nya affärsområd som Rapidus skrev om i somras. Det går ut på att erbjuda andra finansiella företag – det vill säga branschkollegor – algoritmer som de kan integrera i sina erbjudanden. En del ska också gå till att öka försäljningen för IA-fonden, nu när den har sina tre år på nacken.

– Vi hade önskat mer av resultatet i IA för 2021 sett till ren avkastning, vi kommer att behöva leverera mer där i rena siffror. I och med pandemin har det gått och upp och ner ganska mycket i år men vi har fullt förtroende för att vi ska kunna leverera enligt våra målsättningar på lite längre sikt. 2020 bevisade vi tydligt att det inte finns samvariation mellan börsen och vår avkastning när IA-fonden levererade positivt under den på finansmarknaderna värsta delen av krisen, säger Andreas Olsson.

Emiliano Strauss

Volito-sfärens Viarp Invest är det senaste tillskottet till Malmöbolaget Oqams delägarlista, där de gör sällskap med regionala aktörer som Per […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.