onsdag 6 december 2023

inloggad som

Internationella investerare flockas runt skånsk life science

|  ,
|  

I dag öppnar ansökningarna till Swedish Life Science Investor Meeting, där 40 internationella riskkapitalfonder ska träffa svenska uppstartsbolag inom life science. I Skåne står Medeon och Smile Incubator som arrangörer. 

– Det är andra året vi anordnar detta helt digitala event tillsammans med organisationen Alis, Association of Life Science Incubators of Sweden. Vi körde ett test i fjol, såg ett stort intresse och är väldigt nöjda med att ha fått in 40 VC-fonder som deltar, säger Smiles affärscoach Thomas Unt, som även är vd för riskkapitalbolaget Smile Inject Capital. 

Inkubatorerna har nu öppnat evenemanget för uppstartsbolag som söker kapital. De riktar sig till bolag i tidig fas, om än inte alltför tidig. För läkemedels- och biotechbolag gäller det till exempel att befinna sig i minst pre-klinisk fas och medicintekniska startups ska ha inlett labbtester, men inte fått CE-märkning. 

– Syftet med kriterierna är att hitta bolag som ligger på den nivå där riskkapitalister brukar vilja komma in och investera. Men det är stenhård konkurrens om kapitalet. Sådana här fonder tittar på 700 till 1.000 prospekt för att göra tre till fem investeringar per år. 

Trots konkurrensen tror Thomas Unt att de skånska bolagen kan nå igenom och menar att intresset för Öresundsregionen ökar bland internationella riskkapitalister. 

– Det är absolut en positiv kurva. Vi märker det på gensvaret vi får, bjuder vi in till något så kommer de. Men sen är det kanske inte så många möten som leder till affärer ännu, det tar ofta väldigt lång tid, men det hoppas vi ändra på, säger han. 

Emiliano Strauss

I dag öppnar ansökningarna till Swedish Life Science Investor Meeting, där 40 internationella riskkapitalfonder ska träffa svenska uppstartsbolag inom life […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad