lördag 23 november 2024

inloggad som

Bosch-samarbete lyfter Hexagem

|  
|  

Nanoteknikföretaget Hexagem är på god väg att utveckla nytt energieffektivt material på kraftelektronikmarknaden. Bolaget, som ingår i ett stort projekt som drivs av Bosch, räknar med att se de första resultaten av den nya tekniken inom kort.

– Projektet inleddes i maj och snart hoppas vi kunna se de första resultaten från en halvledarbricka. Visar det sig att vi kan påvisa god kvalitet så behöver vi en samarbetspartner eller kund som har erfarenhet och utrustning att massproducera och produktutveckla vår teknologi, säger Hexagems vd Mikael Björk till Rapidus.

Hexagem utvecklar en ny teknik för halvledarmaterialet galliumnitrid, GaN, som ska ge ett renare och därmed mer hållbart och effektivt material än de befintliga på kraftelektronikmarknaden. Utvecklingen för att koppla på komponenter som kan utnyttja det energieffektiva GaN blir nästa steg för att kunna lansera.

Bolaget får genom Bosch-projektet hjälp av olika partners med att skala upp produkten.

– Förhoppningen är att vi kan få vår materialkvalitet validerad, att vi hittar potentiella kunder och så småningom når kommersiell framgång.

Halvledarbristen som uppstått i både Sverige och Europa i kölvattnet av pandemin är ingenting som Hexagem märkt av då företaget befinner sig på utvecklarsidan.

– Det har snarare handlat om annan typ av material som har beställts såsom vissa typer av reservdelar som varit svåra att få tag på under pandemin, men det har inte inneburit någon större fara för vår del, säger Mikael Björk.

Julia Eriksson

Nanoteknikföretaget Hexagem är på god väg att utveckla nytt energieffektivt material på kraftelektronikmarknaden. Bolaget, som ingår i ett stort projekt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.